Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вербна неділя

Дата: 09.04.2017 17:33
Кількість переглядів: 1094

Вербна неділя випадає в 2017 році на 9 квітня. Вона завжди відзначається рівно за тиждень до свята Великдня.

Це день, коли Син Божий увійшов у Єрусалим, тому інша його назва — "Вхід Господній в Єрусалим". Сталаося це подія після того, як Ісус воскресив Лазаря.

Традиції

Головний атрибут свята - освячені вербові гілочки, які повинні простояти цілий рік як символ прийняття Христа і Його великої жертви.

Напередодні, у суботу ввечері, православні християни з вербовими прутиками або вербовими гілочками йдуть в храми і церкви на всеношну. Відразу після прочитання 50-го псалма Євангелія, священнослужителі окроплюють гілки верби святою водою. Після цього парафіяни з запаленими свічками стоять до кінця святкової служби в честь Входу Ісуса Христа в Єрусалим.

На наступний день люди знову йдуть до церкви і повторно освячують вербові гілки. Також у цей день до церкви можуть прийти з гілочками і ті, хто не зміг потрапити на суботню вечірню службу.

У Вербну неділю проходить Літургія Іоанна Златоуста. Це тихе свято, яке краще провести в колі сім'ї. В цей період все ще триває Великий піст, а попереду християн чекає найсуворіший тиждень посту – Страсна седмиця.

Піст і заборони

У цей день можна поласувати смачними стравами, а малюків порадувати солодощами. Але не варто забувати, що свято припадає на період Великого посту, тобто молочні та м'ясні продукти не варто ставити на святковий стіл. У цей день можна їсти рибу і випити трохи червоного вина.

Фото без опису

У Вербну неділю не можна працювати, лаятися і ображатися. Вважається, що гілки верби, які зібралися нести до храму на освячення, потрібно зрізати лише з молодих дерев, на яких ще немає засохлих гілок і пошкоджень. При цьому не можна брати гілки з дерев, у яких є дупла, а також з тих, що ростуть поруч із цвинтарем. Не рекомендується брати гілки з дерев, які схиляються над водою: у давнину люди вірили, що по ночах на таких гілках могли відпочивати водяні та русалки.

Обряди і замови

Гілкам верби наші предки здавна приписували цілющі і магічні властивості. Освячена верба вважалася оберегом для всієї родини: її гілкою торкалися до близьким людям, бажаючи їм здоров'я і щастя.

У Вербну Неділю знахарі робили із верби різні відвари і порошки від самих різних хвороб на весь наступний рік. У ті часи саме так і лікувалися від багатьох хвороб.

Є такий обряд, коли після церковної служби, прийшовши додому, люди б'ють один одного вербними гілками і примовляють: "Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий, як вода, і багатий, як земля". Сенс обряду в тому, щоб побажати близькій людині здоров'я і благополуччя. Багато людей вірять, що після подібних обрядів до людині прийде здоров'я, сила і благополуччя.

У Вербну неділю прийнято поплескувати маленьких діток пучками верби, які були освячені в храмі, щоб ті не хворіли протягом року і росли здоровими. Вербними гілками прикрашають в будинку ікони. Цей обряд має принести щастя, благополуччя і здоров'я для кожного мешканця будинку.

Також вважається, що цілющими властивостями володіє і вода, в якій стояли гілки свяченої верби. В такій воді купали хворих дітей, впевнені, що хвороба після цього відступить. Чоловіки в цей день носили бруньки верби в якості талісмана для додання фізичної сили, а дівчата – для допомоги в зачатті дитини.

Якщо ж у цей день буде тепла і ясна погода, то все село готувалася збирати хороший урожай фруктів. Якщо ж "на Вербну мороз – ярові хліби добрі будуть".

У Вербну неділю дівчата робили приворот на вербу. Для цього рано вранці знаходили молоду вербочку, ламали на ній невелику гілочку і говорили приворотні слова: "До тих пір, поки верба за іконою лежати буде, до тих пір мене чоловік не розлюбить, не забуде. Амінь". Цю гілочку верби зберігали в хаті за іконами.

Прикмети і забобони

За давніми переказами, в цей день ніхто не виганяв худобу на вулицю: люди вірили, що її обов'язково зіпсують злі духи. Дівчата у Вербну неділю обов'язково розчісували волосся, примовляючи: "Вода, йди в землю разом з головним болем". А потім клали гребінець у воду і поливали цією водою вербу.

Також дівчата, які хотіли вийти заміж за конкретного хлопця, весь день, з ранку й до самого вечора, думали саме про цього хлопця.

А щоб збільшити свій достаток, наші предки садили квітку або ж пересаджували кімнатні рослини. Вважалося, що такі рослини приносять багатство в будинок. Якщо ж квітка зів'яне, то ніякого прибутку не буде, а навпаки, незабаром чекають великі фінансові втрати. Тому за такою квіткою ретельно доглядали.

З Вербним тижнем, особливо з останніми його днями, пов'язано багато прикмет на погоду і майбутній урожай. У давнину вірили, що який вітер дме у Вербну неділю, таким буде і все літо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень