Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ, НАД ЯКИМИ ВСТАНОВЛЕНО ОПІКУ ЧИ ПІКЛУВАННЯ У 2022 РОЦІ

Дата: 04.02.2022 10:00
Кількість переглядів: 494

З 1 липня в Україні зростуть соціальні виплати | Боратинська сільська рада

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається особам, визначеним в установленому порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування та відповідно до законодавства набули статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

Порядок і умови виплати допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, та підстави для припинення виплати такої допомоги визначено у Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751, відповідно до якого допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається та виплачується органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання опікуна чи піклувальника або дитини.

Допомога надається в розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, – 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Розмір такої допомоги взаємопов'язаний із віком дитини.

Для дітей віком від 0 до 6 років згадана допомога складе:

  • з 1 грудня 2021 р. — 5250 грн;
  • 1 липня 2022 р. — 5502,5 грн;
  • з 1 грудня 2022 р. — 5680 грн.

Для дітей від 6 років до повноліття (18 років) допомога буде вищою:

  • з 1 грудня 2021 р. — 6545 грн;
  • з 1 липня 2022 р. — 6860 грн;
  • з 1 грудня 2022 р. — 7082,5 грн.

Для дітей з інвалідністю соціальні виплати становитимуть 3,5 прожиткові мінімуми. Опікуну належить груднева допомога у розмірі 7350 грн на дітей до 6 років та 9163 грн на дітей 6 до 18 років.

Для одержання допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, органу праці та соціального захисту населення подаються такі документи:

  1. заява опікуна чи піклувальника про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінпраці;
  2. копія рішення органу опіки та піклування або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування;
  3. копія свідоцтва про народження дитини;
  4. довідка з місця проживання заявника про склад сім’ї (для дітей, над якими встановлено опіку чи піклування і є вихованцями дитячих навчальних закладів, що фінансуються не за рахунок бюджетних коштів, - видана органом реєстрації довідка, у якій зазначаються статус дитячого навчального закладу і за які кошти він фінансується, а також підтверджується факт перебування у ньому дітей);
  5. довідки про місячні розміри пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги, що одержує на дитинуопікун чи піклувальник (у разі одержання пенсії на дитину органи праці та соціального захисту населення використовують відомості про розмір пенсії, що надійшли від органів Пенсійного фонду України на електронних носіях інформації).

Важливо! Якщо опікун чи піклувальник проживає за місцем проживання дитини, над якою встановлено опіку чи піклування, подається довідка, видана органом праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації опікуна чи піклувальника про те, що він не перебуває на обліку як одержувач допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, і не одержує зазначеної допомоги.

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61 або у відділі «Березанське бюро правової допомоги» Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться в смт. Березанка, вул. Центральна, 41, тел. (05153) 2-11-46; e-mail: brz_bureau@ukr.net

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні. Знайти найближчий місцевий Центр або Бюро правової допомоги можна за посиланням.

Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid. Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги перейшовши за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень