Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

4 ЛЮТОГО ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ РАКУ

Дата: 04.02.2022 08:36
Кількість переглядів: 326

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. Ріст рівня онкологічної захворюваності, є однією з найбільших проблем людства. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, без рішучих дій з боку урядів, громадських організацій, медичних працівників, волонтерів, до 2030 року в Європейському Регіоні щорічно реєструватиметься 5,4 мільйона випадків раку та 2,5 мільйона смертей. Та ми можемо змінити це, зокрема, шляхом профілактичних заходів.

Так понад одну третину злоякісних захворювань можна вилікувати, якщо вчасно виявити та правильно лікувати. Виникнення 43% випадків раку можна було б запобігти за допомогою таких норм здорової поведінки, як:

Обмеження доступу до паління, боротьба з цим явищем.

Фізична активність, збалансована, здорова їжа.

Вакцинація проти вірусів, що викликають рак печінки і шийки матки.

Уникання тривалого перебування на сонці і в соляріях.

Головна тема Всесвітнього дня боротьби проти раку 2022–2024 рр.- «Усунення прогалин у догляді». 2022 — перший рік кампанії «Усунення прогалин у догляді» присвячений розумінню та визнанню нерівності у доступності лікування раку. В охороні здоров'я нерівність належить до нерівномірного розподілу ресурсів. Половина населення світу не має доступу до всього спектру основних медичних послуг. Коли справа доходить до раку, багатьом людям відмовляють у базовій допомозі, незважаючи на те, що ми живемо за часів вражаючих досягнень у галузі профілактики, діагностики та лікування злоякісних новоутворень.

Різниця може здатися тонкою, але усунення розриву лікування раку насправді не означає просто надання всім рівних ресурсів. Один розмір не підходить усім, і кожна проблема потребує вирішення. Цьогоріч потрібно поставити під сумнів статус-кво та допомогти зменшити стигматизацію; вислухати погляди людей, які живуть з раком, та їхніх спільнот, дозволити цьому життєвому досвіду спрямовувати думки та дії на допомогу незахищеним верствам населення.

Херсонщина, нажаль, серед ряду областей із високим рівнем онкологічної захворюваності. Тому в області активно працюють щодо створення умов для доступної та якісної діагностики, а також лікування. Так, за фінансової підтримки Європейського інвестиційного банку в області завершено технічне переоснащення радіологічного відділення №2 Херсонського обласного онкологічного диспансеру.

Це дозволило покращити діагностику та лікування онкологічних захворювань та розпочати проведення променевої діагностики, променевої та хіміотерапії на рівні міжнародних протоколів для онкологічних хворих Херсонської області, регіонів Півдня України та тимчасово переміщених осіб.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень