Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ ХУСТКИ

Дата: 09.12.2021 10:33
Кількість переглядів: 695

7 грудня українки по всьому світу беруть участь у традиційному флешмобі. Колектив нашого закладу також святкував День хустки!

Фото без опису

Цікаві факти про українську хустку

Хустина супроводжувала людину протягом усього її життя. Вона як берегиня роду була з нею від самого народження і до останнього подиху. Застосування хустки в домашньому побуті було досить різноманітним. Хустину використовували:

  • коли в родині народжувалась дитина, а також під час обряду хрещення немовляти;
  • коли юнак ішов до війська: на проводах мати обов’язково пов’язувала йому хустину, яка мала вберегти сина від усього лихого;
  • коли до молодої дівчини приходив свататись парубок: вона, на знак своєї згоди, також виносила йому хустину.

Хустка може чимало розповісти про свою господиню: дівчина вона чи заміжня жінка, ходить вона у веселощах чи горі, зібралась до роботи чи до свята. В українських жінок були святкові хустини, в яких вони ходили до церкви, і буденні, які вони одягали, коли порались по господарству.

Молоді жінки переважно носили хустини світлих кольорів, на жінках старшого віку можна було побачити лише темні, а вдови завжди одягали тільки хустки чорного кольору. Крім того, хустини були різного розміру: маленькі (повсякденні), які жінки пов’язували лише на голову, і великі, які одягали на голову і обв’язували навколо грудей, щоб було тепліше в холодну пору року.

Як бачите, українська хустка ? це не лише головний убір жінки, але й важлива сімейна реліквія, яку передавали з покоління в покоління. Це давній символ жіночої душі, кохання та вірності. Ось чому

Всесвітній день української хустки – це не просто ще одне свято в календарі, а важливий внесок у збереження та популяризацію нашого національного надбання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень