Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СКАЖІМО НАСИЛЬСТВУ "НІ"

Дата: 29.11.2021 16:19
Кількість переглядів: 643

Пандемія COVID-19 поглибила низку складних соціально-економічних викликів у суспільствах по всьому світу. Режим соціальної ізоляції, введений у багатьох країнах для уповільнення поширення захворювання, посилив іншу вже раніше наявну пандемію – домашнє насильство.

Певна частина суспільства звикла закривати очі на  ситуації насильства та абсолютно не прагне допомагати чи підтримувати осіб, які систематично страждають від домашнього насильства. Тому важливо привертати увагу громадськості до сприяння вирішення проблеми насильства у суспільстві.

 

Домашнє насильство може мати форму, як активних дій (нанесення побоїв, знищення майна тощо), так і бездіяльності, тобто пасивної поведінки особи, коли вона не вчиняє дій, які могла та повинна була вчинити, щоб запобігти настанню шкідливих наслідків (наприклад, ненадання допомоги члену сім'ї, який перебуває у небезпечному для життя становищі).

Головною проблемою насильства в сім’ях є те, що воно найчастіше не виходить за межі зачинених дверей, а відтак «кривдник» залишається непокараним і продовжує знущатись над рідними. Найчастіше, сім’я, в якій живе кривдник, піддається психологічному тиску, а такий вид домашнього насильства виміряти і довести дуже складно.

Людина, яка піддається насильству, постійно перебуває у пригніченому стані та боротись із «тираном» практично не має сили, тому так важливо вчасно зернутись за допомогою.

Різні форми приниження та знущання у родині відображаються на дітях, які й самі безпосередньо страждають або й переймають приклад насильницьких дій. Серед причин того, що постраждалі не звертаються до правоохоронних органів, це - страх помсти з боку «тирана», відчуття власної вини, страх зганьбити сім’ю, почуття сорому та приниженості, низька самооцінка, бажання створити образ ідеальної сім’ї та щасливого подружжя перед іншими, самопожертва заради дітей, а також фінансова залежність.

Будь-хто може бути жертвою або особою, яка вчинила домашнє насильство. Кожна людина, незалежно від своєї статі, ґендерної приналежності, віку, соціального та міграційного статусу чи рівня освіти, може стати жертвою або особою, яка вчинила насильство. Однак переважна більшість зареєстрованих випадків вчиняються чоловіками стосовно жінок.

Памятайте! у ситуації домашнього насильства головне – не мовчати! Своєчасне звернення по допомогу – запорука швидкого вирішення проблемних питань!

Отримати допомогу можна звернувшись:

  • (0-800-500-005) – національна гаряча лінія по запобіганню домашньому насильству.
  • 102- уповноважений підрозділ поліції
  • Для швидкого, доступного та оперативного реагування на випадок вчинення домашнього насильства можна скористуватись «Чат-ботом» @police_helpbot
  • Гаряча лінія (15-47) – надається юридична, психологічна, інформаційна допомога потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам, а також дітям. Сервіс діє цілодобово. Дзвінки безкоштовні, зі стаціонарних та мобільних телефонів анонімні та конфіденційні.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень