Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПІДСУМКИ РОБОТИ КАХОВСЬКОЇ ОКРУЖНОЇ ПРОКУРАТУРИ ЗА І ПІВРІЧЧЯ 2021 РОКУ

Дата: 23.11.2021 14:41
Кількість переглядів: 370

Каховською окружною прокуратурою в межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж І півріччя 2021 року вживались організаційно-практичні заходи спрямовані на забезпечення законності на території Каховського району, реальне усунення порушень діючого законодавства, поновлення прав громадян та захист інтересів держави.

СТАН ЗЛОЧИННОСТІ

Вжитими спільними скоординованими заходами правоохоронними органами району, з метою стабілізації криміногенної ситуації, упродовж І півріччя 2021 року вдалось досягти позитивних зрушень у динаміці та структурі злочинності.

Як наслідок, рівень облікованих кримінальних правопорушень (злочинності) на 10 тис. населення склав 1282 проти 1526 за 6 місяців 2020 року.

На 65,2 % більше виявлено правопорушень у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг - 38 проти 23 у 2020 році. Також, досягнуто зменшення кількості особливо тяжких злочинів з 23 до 19, або на 17,4 %.

Покращено стан протидії злочинів за фактами незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів виявлено 29 правопорушень проти 19 у 2020 році, або на 52,6 % більше.

Спостерігається суттєве зменшення кількості кримінальних правопорушень, вчинених проти власності з 851 у минулому році до 615 у поточному році.

Зменшилось число кримінальних правопорушень вчинених групою осіб з 16 у 2020 році до 12 у поточному, за фактом спричинення тяжких тілесних ушкоджень з 6 до 3 (ст. 121 КК України) та за фактами порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286 КК України) з 25 до 16.

НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖЕННЯМ ЗАКОНІВ ОРГНАМИ ПОЛІЦІЇ

Прокурорами Каховської окружної прокуратури упродовж 6 місяців 2021 року вживались заходи, спрямовані на підвищення ефективності проведення досудового розслідування та притягнення винних осіб до передбаченої законодавством відповідальності, поновлення порушених прав потерпілих.

Всього за перше півріччя 2021 року слідчими та дізнавачами територіальних підрозділів Каховського РВП ГУНП в Херсонській області розслідувалось 12010 кримінальних проваджень, з яких у 2309 прийнято остаточні процесуальні рішення.

Упродовж 6 місяців 2021 року прокурорами Каховської окружної прокуратури виявлено 9 раніше не облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі 1 тяжкий злочин проти життя та здоров’я громадянина, досудове розслідування якого закінчено в липні 2021 року.

За наслідками досудового розслідування до суду спрямовано 415 обвинувальних актів.

Прокурорами надано 347 вказівок у провадженнях, скасовано 97 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень.

Основну увагу правоохоронних органів району зосереджено на виявленні та розслідуванні актуальних та резонансних кримінальних правопорушень.

Так, за результатами досудового розслідування у І півріччі під процесуальним керівництвом прокурорів Каховської окружної прокуратури до суду скеровано обвинувальні акти за 10 фактами зберігання зброї та боєприпасів, у тому числі 1 — за фактом збуту автомата «Калашникова»; 4 - за фактами умисних вбивств та 3 — щодо заподіяння тяжких тілесних ушкоджень; З-за фактами незаконного позбавлення волі та викрадення людини (відносно 8 осіб, 2 — 3 — 3), у тому числі 1 — поєднаний із катуванням потерпілих; З-за фактами збуту та зберігання з метою збуту наркотичних засобів.

Крім того, за процесуального керівництва прокурорів Каховської окружної прокуратури повідомлено про підозру 5 учасникам організованої групи, котрі здійснювали збут наркотичних засобів та сильнодіючих лікарських препаратів на території міст Нова Каховка, Каховка та Берислав за ч. З cm. 307, ч. 4 cm. 321 КК України.

На пріоритетних напрямках до суду скеровано 6 кримінальних проваджень, з яких 3 - щодо протидії корупції, 3-у сфері земельних відносин та 3 - у бюджетній сфері.

Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт відносно директора комунального закладу за фактом зловживання службовим становищем в інтересах приватної компанії та безпідставного укладення у 2019 році додаткових угод до договору на закупівлю природного газу, що призвело неправомірної виплати підприємству бюджетних коштів на суму понад 350 тис. грн.

Також, Каховською окружною прокуратурою висунуто підозру відносно колишнього головного бухгалтера міської ради, яка зловживаючи службовим становищем протягом 2019-2020 років забезпечила безпідставну виплату премій «окремим» працівникам на загальну суму понад 700 тис. грн.

ПРЕДСТАВНИЦТВО, ЗАХИСТ ІНТЕРЕСІВ ДЕРЖАВИ В СУДІ

Каховською окружною прокуратурою значно активізовано представницьку діяльність із захисту інтересів держави в суді.

Пред’явлено 21 позов на захист інтересів держави на суму 15 млн грн, задоволено 7 на суму 88,3 млн гривень.

На теперішній час виконано судових рішень на суму 98,6 млн. грн. або 93 %.

Позови пред’являлися:

  • у бюджетній сфері внесено 4 позови на суму 313 тис. гривень. Судами задоволено 2 позови на суму 233 тис. гривень.
  • з питань державної та комунальної власності внесено 3 позови на суму 5,4 млн гривень. Судами задоволено 2 позови на суму 407 тис. гривень.
  • з питань земельних відносин пред’явлено 7 позовів на суму 9,3 млн грн щодо земель загальною площею 147 га. Задоволено 3 позови на суму 87,7 млн грн щодо земельних ділянок площею 2,3 тис. га.
  • у сфері охорони навколишнього природного середовища - 7 позовів про внесення змін у договори оренди ділянок щодо земель близько 2 тис. га.

Зокрема, ініційовано внесення змін до 7 договорів оренди відносно земельних ділянок площею майже 2 тисячі гектар, які укладено з суб’єктами господарювання та входять до буферної зони біосферного заповідника «Асканія Нова», а саме: обмеження використання хімічних засобів та добрив при обробітку землі.

Задоволено 2 позови у сфері земельних відносин, із постійного користування комунального підприємства вилучено на користь територіальної громади земель площею 2,3 тис. га вартістю 87 млн. гривень.

ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ЮВЕНАЛЬНОЇ ЮСТИЦІЇ

Покращено роботу з питань захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Пред’явлено 10 позовів на суму 18 424 тис. грн, з яких 8 (на суму 18 292 тис. грн) у сфері земельних відносин, 1 (на суму 132 тис. гривень) у бюджетній сфері.

Задоволено 1 позов, 1 позов закрито у зв’язку із добровільним виконанням.

Площа повернутих земель (55 га).

09.03.2021 Господарським судом Херсонської області задоволено позов прокуратури про визнання недійсною додаткової угоди до договору про закупівлю товарів за державні кошти, яким передбачена закупівля вугілля кам’яного для потреб закладів освіти Верхньорогачицького району, та про стягнення з ТОВ «Таврія Теплоенерго» 131 722,22 грн., які воно отримало в результаті виконання вказаної угоди, у зв’язку із збільшенням внаслідок її укладення ціни на вугілля кам ’яне, з порушенням вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ПРИ ВИКОНАННІ
СУДОВИХ РІШЕНЬ У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ, А ТАКОЖ
ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ІНШИХ ЗАХОДІВ ПРИМУСОВОГО ХАРАКТЕРУ,
ПОВ’ЯЗАНИХ З ОБМЕЖЕННЯМ ОСОБИСТОЇ СВОБОДИ ГРОМАДЯН

З метою забезпечення належного стану нагляду за додержанням і застосуванням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях Каховською окружною прокуратурою у І півріччі 2021 року внесено 5 документів прокурорського реагування, які розглянуто, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 службову особу.

СТАН ПРОТИДІЇ АДМІНІСТРАТИВНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ, ПОВ'ЯЗАНИМ  З КОРУПЦІЄЮ

У сфері протидії адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією використовуються можливості щодо опрацювання відомостей у відкритих джерелах інформації, у тому числі наявних в базах даних державних органів, єдиних та державних реєстрах.

Упродовж поточного періоду 2021 року забезпечено участь у розгляді 19 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

За результатами реалізації повноважень, передбачених ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції», внесено 3 подання відносно службових осіб комунальних підприємств, розташованих на території Каховського району яких визнано винними у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.

СТАН ПІДТРИМАННЯ ОБВИНУВАЧЕННЯ В СУДІ

Упродовж І півріччя 2021 року під процесуальним керівництвом прокурорів Каховської окружної прокуратури до суду скеровано 415 обвинувальних актів.

За результатами підтримання обвинувачення у 108 провадженнях судами ухвалено вироки. Забезпечено участь у розгляді 18 проваджень із ухваленням вироків на підставі угоди, з них 3-у підготовчому судовому засіданні. За угодами про визнання винуватості ухвалено вироки у 3 провадженнях.

СТАН ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ З ПИТАНЬ РОЗГЛЯДУ ЗВЕРНЕНЬ І ЗАПИТІВ

Упродовж 2021 року Каховською окружною прокуратурою розглянуто 140 звернень, за належністю до інших відомств для організації розгляду направлено 41 звернення.

З урахуванням повноважень органів прокуратури, більшість розглянутих звернень стосувалась питань досудового розслідування кримінальних проваджень. За результатами розгляду задоволено 2 звернення, права учасників кримінального провадження поновлені, незаконні постанови слідчих поліції про закриття кримінальних проваджень скасовані.

СТАН ПРО ІНФОРМУВАННЯ У ЗМІ

Результати діяльності Каховської окружної прокуратури активно висвітлюється у засобах масової інформації - 36 публікацій з часу створення окружних прокуратур до кінця звітного періоду, у тому числі 6 - на сайті ОГП, а також 9 публікацій у ЗМІ в липні 2021 року.

Інформація з актуальних тем також оприлюднюється на офіційній сторінці Каховської окружної прокуратури у соціальній мережі Facebook.

Каховською окружною прокуратурою і надалі вживатимуться заходи реагування, спрямовані на підвищення ефективності роботи з метою забезпечення законності у місті та реального усунення порушень діючого законодавства, поновлення прав громадян та захисту інтересів держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень