Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НОВИНИ ПОДАТКОВОЇ ВІД 13.09.2021

Дата: 13.09.2021 14:45
Кількість переглядів: 321

Уточнення інформації в одноразовій декларації

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо подання уточнюючої одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації (далі – Декларація), виключно шляхом подання нової Декларації у порядку, визначеному підрозд. 94 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ). При цьому попередньо подана Декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою.

Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянин має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої Декларації виключно у випадках, передбачених підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ.

Уточнююча Декларація подається декларантом:

у разі виявлення контролюючим органом за результатами камеральної перевірки помилок у відповідній Декларації, що призвели (не призвели) до недоплати або переплати суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування;

після подання Декларації з урахуванням положень абзацу першого п. 9 підрозд. 94 розд. XX ПКУ та протягом періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант може одноразово скористатися правом додаткового розміщення коштів у національній та/або іноземній валюті у готівковій формі та/або банківських металах на спеціальному рахунку.

Уточнююча Декларація подається декларантом за умови подання ним звітної (нової звітної) Декларації до строку закінчення декларування та отримання за результатами проведеної камеральної перевірки повідомлення.

Уточнююча Декларація подається протягом 20 календарних днів з дня отримання такого повідомлення.

Детальну інформацію з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування можна отримати в банері «Одноразове добровільне декларування» за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

 

Особливості застосування права податкової застави

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо права податкової застави, встановленого Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Так, право податкової застави виникає:

у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної:

платником податків у податковій декларації, – з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;

контролюючим органом, – з дня виникнення податкового боргу;

у випадку розстрочення, відстрочення грошового зобов’язання чи податкового боргу – з дня укладання відповідного договору.

Право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених п. 89.5 ст. 89 ПКУ, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому (п. 89.2 ст. 89 ПКУ).

Не поширюється право податкової застави на майно, визначене п. п. 87.3.7 п. 87.3 ст. 87 ПКУ, на іпотечні активи, що належать емітенту та є забезпеченням відповідного випуску іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, на грошові доходи від цих іпотечних активів до повного виконання емітентом зобов’язань за цим випуском іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, а також на склад іпотечного покриття та грошові доходи від нього до повного виконання емітентом зобов’язань за відповідним випуском звичайних іпотечних облігацій.

Право податкової застави не застосовується, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 гривень).

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису, до якого включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно.

Детальну інформацію з питань погашення податкового боргу можна отримати в розділі 128 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua.

 

Коли ризик не благородна справа або 17000 гривень штрафу за діяльність без дозвільних документів

З початку цього року фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі активно проводять заходи щодо виявлення та припинення незаконної підприємницької діяльності.

Перш за все податківці проводили зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування, громадськістю, потенційними бізнесменами та роз’яснювали громадянам норми законодавства щодо реєстрації підприємницької діяльності, трудових відносин і справляння податкових платежів. Така робота мала позитивні результати. Сумлінні громадяни, які до цього торгували або надавали послуги чи виконували певні роботи без державної реєстрації своєї діяльності, усвідомили необхідність дотримання вимок законодавства та поволі почали реєструвати власний бізнес.

Іншим етапом цих заходів стали проведення рейдів на ринках, торгових та інших об’єктах провадження діяльності та складання протоколів відповідно до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення на тих осіб, які не дослухалися до порад посадовців і проігнорували вимоги законодавчих актів. На сьогодні ревізори склали 111 таких протоколів.

Матеріали щодо встановлених порушень спеціалісти податкового відомства спрямовують до судових інстанцій для прийняття рішень.

Наразі є судові рішення по 4 справах про порушення порядку провадження господарської діяльності справах. У трьох із них прийнято рішення на користь держави. Зокрема, громадян визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 164 ч. 1 КУпАП України. До одного порушника застосовано санкцію у вигляді попередження, а до решти – стягнення однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 гривень і судового збору.

Робота в даному напрямку триватиме й надалі, тож порушники законодавчих норм рано чи пізно потраплять до залу судових засідань та втратити значну частину сімейного бюджету. Ті ж, хто працює у межах правового поля, можуть потрапити лише до переліку сумлінних платників податків.

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Сумлінні роботодавці Херсонщини сплатили 3,4 мільярда гривень ЄСВ

За січень – серпень 2021 року страхувальники Херсонщини перерахували на пенсійні та соціальні потреби 3412,4 млн гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

         Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим, приріст цьогорічних надходжень ЄСВ до січня – серпня 2020 року складає майже 646  млн гривень або 23%.

         Головне управляння ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що саме єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування є джерелом пенсійних та інших соціальних виплат.

         Мінімальний страховий внесок визначається за ставкою 22% від мінімальної заробітної плати та у 2021 році становить 1320 гривень (6000 гривень Х 22%).

         Ознайомитися з новаціями в адмініструванні та сплаті податків, зборів, єдиного внеску можуть всі охочі на сайті Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (https://kherson.tax.gov.ua) та офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol).

 

Цьогорічний приріст ПДФО складає понад 588 мільйонів гривень

За вісім місяців 2021 року платники Херсонщини перерахували до зведеного бюджету 3424,3 млн гривень податку на доходи фізичних осіб. За словами в. о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігоря Клима, цей показник перевищив торішній на більш як 588,5 млн гривень або 21%.

Майже чверть сплаченого податку на доходи фізичних осіб, а саме 864,3 млн гривень, спрямовано до державного бюджету країни.

Решта 75% від загальної суми надходжень, або майже 2560 млн гривень, залишились в розпорядженні місцевих бюджетів області. Плюс до відповідного періоду попереднього року складає майже 445 млн гривень. Оскільки цей податок є бюджетоутворювальним у всіх громадах регіону, то такий приріс надходжень є значною фінансовою підтримкою для реалізації проєктів з розвитку та благоустрою громад.

         Обсяг надходжень податку на доходи фізичних осіб напряму залежить від розміру заробітної плати, яку офіційно отримують працевлаштовані працівники, та легальності трудових відносин як таких. Тож податківці постійно проводять роз’яснювальну та контрольно – перевірочну роботу з метою дотримання роботодавцями вимог трудового й податкового законодавства.

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

До місцевих бюджетів Херсонщини надійшло 89 мільйонів гривень податку на нерухомість

За січень – серпень 2021 року до місцевого бюджету Херсонщини надійшло 89 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це на 28,5 млн гривень або 47% більше, ніж в аналогічному періоді попереднього року. Про це повідомили у відділі координації та моніторингу доходів бюджету Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

За серпень 2021 року надходження склали майже 10 млн гривень, що на 3,6 млн гривень більше, порівнюючи з тогорічним серпнем.

Майже 62,3 млн гривень або 70% від усього збору сплатили юридичні особи, що на 19 млн гривень більше, ніж за вісім місяців 2020 року. Громадяни перерахували майже 26,8 млн гривень, забезпечивши зростання до аналогічного періоду минулого року на 9,4 млн гривень.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що граничний строк сплати громадянами податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, минув ще 30 серпня 2021 року. Рекомендуємо громадянам – платникам цього податку, які з будь-яких причин не сплатили його у встановлений строк, терміново погасити заборгованість.

Підписуйтеся на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в соціальних мережах. З нами ви завжди будете в курсі актуальних новин податкового законодавства.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень