Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НОВИНИ ПОДАТКОВОЇ ВІД 10.08.2021

Дата: 10.08.2021 13:02
Кількість переглядів: 350

Фото без опису

Узагальнююча податкова консультація щодо оподаткування при ліквідації контрольованих іноземних компаній

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що наказом Міністерства фінансів від 14.05.2021 № 256 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію (далі – УПК) щодо оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи.

Консультація надає відповідь на низку запитань, зокрема, щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі − ПДФО) і військовим збором доходів від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, отриманого фізичною особою за звітні періоди до 31 грудня 2020 року (включно), до 31 грудня 2021 року (включно) та починаючи з 1 січня 2022 року.

Документ роз’яснює, що доходи у грошовій та/або іншій майновій формі, отримані внаслідок ліквідації (припинення) таких компаній у періоді з 1 січня до 31 грудня 2020 року (включно) платником податків – фізичною особою, яка належить до категорій осіб, визначених пунктами 1 та 2 пункту 14 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України, не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника ПДФО за 2020 звітний (податковий) рік. Зазначені доходи мають бути відображені в податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020  рік фізичної особи – одержувача доходу, однак не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Водночас такі доходи є об’єктом оподаткування військовим збором, а фізична особа – одержувач таких доходів не звільняється від нарахування на підставі зазначеної податкової декларації, утримання та сплати (перерахування) збору до бюджету.

Роз’яснення цих питань усуне неоднозначне трактування окремих норм податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

З текстом УПК можна ознайомитись за посиланням https://www.mof.gov.ua/storage/files/Наказ_265_.pdf

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

У Голопристанській громаді аферисти «можуть» домовитися з податковою

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що група невідомих у складі двох осіб, користуючись нехитрою схемою, намагається виманити кошти у суб’єктів господарювання Голопристанської громади.

Спочатку невідомий чоловік, що представляється заступником начальника Голопристанської ДПІ, з номеру 094-490-36-15, телефонує бізнесменам громади та повідомляє, що їм необхідно зателефонувати начальнику ДПІ Фоменко Інні Едуардівні. Далі, невідома жінка, з номеру 095-211-16-43, що видає себе за начальника Голопристанської ДПІ, повідомляє, що саме у цього суб’єкта господарювання виникли проблеми, але, звісно, їх можна вирішити домовившись. Для цього потрібно надати допомогу у розмірі 15 тисяч гривень, які необхідно перерахувати на платіжну карту.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі вкотре наголошує на неможливості та неприйнятності випадків вимагання неправомірної вигоди працівниками ДПС. Будьте уважними, ні в якому разі не піддавайтесь на провокації шахраїв та не перераховуйте їм кошти! У разі отримання схожих пропозицій звертайтесь із заявами до підрозділів Національної поліції.

Податкова служба області висловлює подяку платникам податків регіону за небайдужість і відповідальне ставлення до дотримання норм законодавства.

Додатково: повідомити про корупційні правопорушення, в яких задіяні працівники Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, можна за номером телефону 0552-427680 або на адреси електронних поштових скриньок kherson.vzvk@tax.gov.ua та kherson.vp@tax.gov.ua.

 

АРІ повного функціоналу Електронного кабінету – у відкритому доступі

Для спрощення електронного обміну даними та інтеграції із системами, що використовуються бізнесом, ДПС у відкритому доступі розміщено АРІ програмного інтерфейсу, який дає змогу реалізувати всю повноту функціоналу Електронного кабінету.

АРІ розміщено в розділі «Опис АРІ доступу до інформації приватної частини» меню «Допомога» відкритої частини Е-кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/help/api-registers-int.html).

У меню «Допомога» відкритої частини Е-кабінету розробники програмного забезпечення можуть ознайомитись з описами АРІ Е-Кабінету та інтегрувати їх з власними системами:

- «Опис АРІ Електронного кабінету»,

- «Опис АРІ доступу до реєстрів відкритої частини ЕК»,

- «Опис АРІ доступу до інформації приватної частини ЕК».

Для користувачів у режимі  «Налаштування» приватної частини Е-Кабінету у вкладці «Токени відкритої частини» (https://cabinet.tax.gov.ua/user/settings) забезпечено можливість самостійного створення авторизаційного токену.

Якісні та зручні послуги платникам, сучасність та технологічність служби – вагомі складові місії, визначеної для ДПС. 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

Які активи не можуть бути об’єктами декларування зі збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідно до п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктами декларування не можуть бути:

а) активи фізичної особи, одержані (набуті) декларантом внаслідок вчинення діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення, крім кримінальних правопорушень або інших порушень законодавства, пов’язаних із:

ухиленням від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів);

ухиленням від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

порушеннями у сфері валютного законодавства;

порушеннями у сфері захисту економічної конкуренції в частині порушення, передбаченого п. 12 ст. 50 Закону України від 11 січня 2001 року № 2210-III «Про захист економічної конкуренції» із змінами та доповненнями;

б) активи фізичної особи, які належать фізичній особі – резиденту, у тому числі самозайнятій особі, а також фізичним особам, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків (далі – Декларант), стосовно якого розпочато досудове розслідування або судове провадження щодо таких активів за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 212, 212 прим. 1, а так само ст. 366 (щодо документів податкової та/або фінансової звітності, митних декларацій, податкових накладних, первинних документів, іншої звітності з податків, зборів (обов’язкових платежів), ст. 367 (якщо кримінальне правопорушення пов’язане з порушенням вимог податкового, митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи) Кримінального кодексу України від 05 квітня 2001 року № 2341-III із змінами та доповненнями (далі – ККУ);

в) активи фізичної особи або юридичної особи, які належать Декларанту, стосовно якого відкрито судове провадження у вчиненні будь-якого із кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 209, 258 прим. 5 і 306, частинами першою і другою ст. 368 прим. 3, частинами першою і другою ст. 368 прим. 4, ст.ст. 368, 368 прим. 5, 369 і 369 прим. 2 ККУ, та/або які підлягають стягненню як необґрунтовані в порядку, встановленому главою 12 розд. III Цивільного процесуального кодексу України від 18 березня 2004 року № 1618-IV із змінами та доповненнями;

г) кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі;

ґ) активи декларанта, які обліковуються (знаходяться) на рахунках фінансових установ та/або розташовані (зареєстровані) на території країни, визнаної державою-агресором згідно із законом, чи мають джерела походження з такої країни.

 

За два місяці літа власну справу започаткували 2008 бізнесменів

Завдяки проведеним заходам з детінізації підприємницької діяльності та усвідомлення суспільством негативних наслідків нелегальної зайнятості упродовж червня – липня цього року офіційний статус фізичної особи – підприємця отримали 2008 жителів Херсонщини.

Торік за два місяці літа кількість новостворених ФОП становила 1406 бізнесменів. Тобто цьогоріч офіційно власну справу зареєстрували на 602 особи більше. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим.

Цікаво виглядає ТОП за видами діяльності:

сфера роздрібної торгівлі – 817 осіб (у червні – липні 2020 року – 400 осіб);

дiяльнiсть ресторанiв, надання послуг мобiльного харчування та обслуговування напоями – 214 осіб (у червні – липні 2020 року – 143 особи);

комп'ютерне програмування, оброблення даних, розмiщення iнформацiї на вебвузлах i пов'язана з ними дiяльнiсть – 169 осіб (проти 114 осіб торік);

діяльність таксі, інший пасажирський, вантажний автомобільний транспорт – 117 осіб (проти 89 осіб торік).

Найбільший приріст кількості новостворених бізнесменів у відсотковому відношенні відбувся по платниках, які провадитимуть діяльність у сфері:

дiяльнiсть готелiв і подібних засобів тимчасового розміщення – 445%;

функціонування атракціонів і тематичних парків та організування інших видів відпочинку та розваг –287%;

роздрібна торгівля на ринках – 251%;

права та бухгалтерського обліку й аудиту, консультування з питань комерційної діяльності й керування – 156%.

Про ефективність вжитих заходів свідчать і показники роботи податкового відомства Херсонщини. За сім місяців 2021 року малий та середній бізнес сплатив до місцевих бюджетів майже 445 млн гривень єдиного податку. Цей показник майже на 42 млн гривень або 10% перевищив надходження відповідного періоду минулого року.

Робота податківців у напрямку створення рівних конкурентних умов для всіх без винятку представників бізнесу триває!  

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень