Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

КРУГЛИЙ СТІЛ З НЕВІДКЛАДНИХ ПИТАНЬ ВЗАЄМОДІЇ З РЕГІОНАЛЬНИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ ДСНС

Дата: 04.08.2021 10:25
Кількість переглядів: 488

Голови територіальних громад Херсонщини, які є членами Асоціації міст України, ініціювали проведення круглого столу з невідкладних питань взаємодії з регіональними підрозділами ДСНС. Таку зустріч, яка відбулася сьогодні, 3 серпня, організувало Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України.

Возможно, это изображение (2 человека)

У зібранні взяла участь заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Херсонській області Оксана Єрьоменко. До діалогу долучилися сільські, селищні, міські голови та їх заступники, секретарі рад та керівники профільних підрозділів територіальних громад, котрі відповідають за сферу освіти. Відбулася предметна розмова з приводу того, що переважна частина освітніх закладів області не відповідають підвищеним вимогам пожежної безпеки, котрі останнім часом посилюють у державі у зв’язку із резонансними надзвичайними ситуаціями, які призвели до травмування та загибелі людей у різних регіонах. Забезпечення належних вимог пожежної безпеки виявилося непосильним через брак коштів у місцевих бюджетах на виготовлення проєктів пожежної сигналізації, її встановлення і підключення до системи спостереження. Як і почасти непомірне фінансове навантаження на муніципалітети у зв’язку з приєднанням нових громад у процесі адмінтерреформи, внаслідок чого до освітньої мережі влилися нові заклади, а подекуди і десятки нових закладів шкільної та дошкільної освіти. Про це під час зібрання говорили представники Новорайської, Музиківської, Тягинської, Зеленопідської, Бериславської, Чаплинської, Скадовської та інших громад.

Виконавчий директор регіонального відділення АМУ Лариса Оленковська закликала обидві сторони до конструктивного діалогу та порозуміння з метою якнайшвидшого розв’язання важливих питань, від яких напряму залежить безпека роботи освітніх закладів. Бурхлива дискусія та пошук взаємних компромісів пролили світло на причину невиконання низки вимог та приписів інспекторів ДСНС та змусили напрацьовувати низку пріоритетних та першочергових заходів пожежної безпеки, які мусять виконати в кожній громаді, - від інструктажу відповідального персоналу про першочергові дії при виникненні небезпеки, про місця розташування гідрантів, водозаборів, виготовлення відповідних планів евакуації, перевірки справності електричних мереж, забезпечення належної кількості вогнегасників, їх придатність до експлуатації, обробку поверхонь будівель вогнетривкими сумішами тощо.

Зійшлися на думці, що, попри брак коштів, економити на елементарному, що не потребує великих затрат, не можна. І на цьому слід зосередитися насамперед. Напередодні початку навчального року всі зацікавлені в тому, щоб навчальні заклади запрацювали, а не були закриті через порушені судові справи. Наразі в області на директорів освітніх закладів складено адміністративних протоколів за невідповідність очолюваних ними закладів техніці пожежної безпеки на понад 674 тисячі гривень. Голови громад наполягають на тому, що очільники освітніх закладів невинні, що в бюджеті на це бракує коштів. І, мовляв, за рік-два не вирішиш проблем, на які не звертали уваги до цього десятиліттями. Але, у відповідь, почули лише одне – ніхто відповідальність знімати не буде. Інша справа – розробити для себе план дій і рухатися в напрямку наведення ладу в цій сфері, від якої залежить безпека життя дітей та персоналу.

Оксана Єрьоменко підтвердила, що жоден освітній заклад у громадах області наразі на 100% не відповідає нормам пожежної безпеки, як того вимагає законодавство. І це незаперечний і, на жаль, прикрий факт. Представники деяких громад розповіли, як вдається певним чином вплинути на проблему, однак це лише незначні кроки у порівнянні з вимогами.

Голова Новорайської сільської ТГ Олександр Шокуров зазначив, що заходи вживаються, однак віднайти 7 млн. грн. в місцевому бюджеті нереально, аби закрити всі питання по пожежній безпеці освітніх закладів. Нагадаємо, що торік тут відкрили власний Центр безпеки, тож вважають себе партнерами "надзвичайників", допомагають відомству при першій ліпшій можливості.

Музиківська громада, зі слів сільського голови Олександра Лейбзона, за рік витратила на заходи протипожежної безпеки в 3 закладах освіти 1,54 млн. грн. І це вагомі асигнування, в тому числі на облаштування протипожежної сигналізації, вважає сільський голова. Однак через те, що не встигли до перевірки оформити документи повністю, теж постраждали очільники закладів освіти.

Зупинилися також на обговоренні судових прецедентів, на взаємовідносинах з інспекторами, а також пригадали випадки НС, які сталися нещодавно на територіях освітніх та інших бюджетних закладів області. Благо, що обійшлося тільки матеріальними збитками, без людських жертв.

Лариса Оленковська закликала колег, представників органів місцевого самоврядування з відповідальністю поставитися до розв’язання першочергово тих питань, які в силі зробити на місцях, без капітальних затрат. Адже від цього залежить головне – безпека людей! А також звернулася з проханням всі питання вирішувати шляхом конструктивного діалогу, планомірно, вдумливо, компетентно та виважено, аби не допустити закриття освітніх закладів через недотримання норм пожежної безпеки.

Серед позитивних прикладів розв’язання проблеми називали Бериславську громаду. Там на пожежну безпеку та облаштування пожежної сигналізації витратили немалі кошти залишків освітньої субвенції. Але й їх не вистачило. Відкритими залишаються питання по приєднаних селах. Важко дається просування питання по Чаплинській громаді, яка налічує 29(!) закладів освіти. Відповідна документація та засоби тут не оновлювалися подекуди з 80-х років. Нині тут намагаються надолужити та осягнути неосяжне…

Про свій досвід співпраці з ДСНС розповіли представники Херсонської громади, яка налічує 142 заклади освіти. Зауваження, звісно, є. Пожежну сигналізацію фінансово спромоглися облаштувати лише в 39 закладах. Але розробили перспективний план, прийняли відповідну програму. Однак теж переконані, що потрібні цільові кошти, яких у місцевому бюджеті не знайти в таких обсягах.

Лідери громад налаштовані звернутися до народних депутатів та вищих ешелонів влади, аби на законодавчому рівні розв’язати непосильну проблему. Приміром, передбачити для цього цільові кошти освітньої субвенції, розробити державну програму. Зрештою, знайшли ж у державі кошти на інклюзію, а наразі ж йдеться про безпеку! - зазначають голови громад.

Возможно, это изображение (2 человека и люди сидят)

Возможно, это изображение (13 человек, люди стоят, люди сидят и в помещении)

Возможно, это изображение (6 человек, люди сидят и в помещении)

Возможно, это изображение (8 человек, люди сидят, люди стоят и в помещении)

Джерело: Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень