Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ХОЧЕШ КИНУТИ КУРИТИ ТА НЕ ВИСТАЧАЄ РІШУЧОСТІ? ЧИ МОЖЛИВО, ВВАЖАЄШ, ЩО КУРІННЯ НЕ ШКОДИТЬ ТВОЄМУ ЗДОРОВ'Ю?

Дата: 08.08.2021 10:00
Кількість переглядів: 549

Кинути курити — що для цього потрібно?

Ми не будемо знову розказувати, що куріння скорочує тривалість життя, дим від сигарет впливає на здоров’я навколишніх, чи от про те, що тютюн викликає залежність. Упевнені, що ви це чули десятки разів. Пропонуємо прочитати аналітичну статтю і прийняти правильне рішення самостійно. 

КИНУТИ КУРИТИ — ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО?

Упевнені, ти вже разів сто чув/ла про шкоду куріння. Тож ми не будемо вкотре закликати тебе відмовитися від сигарет та сваритися пальцем. Просто коротко ознайомимо з деякими фактами — а далі вирішуй сам.

«Куріння вбиває» часто сприймається, як абстрактна фраза — саме тому багато людей не до кінця усвідомлює всі ризики, пов’язані із вживанням тютюнових виробів. Тоді як тютюн — увага — вбиває близько половини людей, які його вживають, та є однією з основних причин розвитку серцево-судинних, онкологічних, легеневих хвороб та передчасної смертності. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів — 12% від загальної смертності.

Наслідки від куріння

Не втомлюємося наголошувати: тютюновий дим шкідливий у всіх його проявах — перелік захворювань, на перебіг і результат яких негативно впливає куріння, налічує понад 100 різноманітних хвороб. До того ж, у середньому, курці живуть на 16 років менше за некурців, а якість їхнього життя часто є суттєво гіршою через супутні захворювання та погане самопочуття.

Проте в групу ризику потрапляють не лише постійні споживачі тютюнових виробів. Пасивні курці також мають ризик отримати низку неінфекційних захворювань. А особливо небезпечним пасивне куріння є для дітей — тож за можливості захищай їх від тютюнового диму. А ще краще — не демонструй їм власний приклад дорослого курця, і тоді є всі шанси, що молоде покоління в майбутньому куритиме в рази менше.

Що можемо сказати про безпечність електронних пристроїв для куріння? Лише те, що це черговий міф, яким нас годують тютюнові корпорації задля «впарювання» своїх нових продуктів. Так, згідно із звітом ВООЗ, використання електронних сигарет із вмістом нікотину призводить до появи нікотинової залежності. У той час аерозоль е-сигарет — неважливо, з нікотином чи без нього — може викликати збій у роботі деяких клітин людського організму. Тож їх постійне вживання спричинятиме розвиток серцево-судинних чи онкологічних захворювань, а також проблеми із репродуктивним здоров’ям та дихальною системою.

Те ж стосується і систем для нагрівання тютюну — усім відомих IQOS та glo. Дослідження вказують на те, що в їх аерозолі міститься понад 50 канцерогенів, тобто майже стільки ж небезпечних сполук, що і в звичайному сигаретному димі. Більш того, рівні токсичності 22-х зі згаданих сполук у 2 рази вищі за їх відповідники у звичайних сигаретах, а 7 з них — токсичніші за «сигаретні» більш ніж у 10 разів. А постійне потрапляння цих речовин до організму може загрожувати розвитком проблем з дихальною системою, серцево-судинних хвороб та раку. У зв’язку з цим низка організацій громадського здоров’я, в тому числі ВООЗ, вважають, що жоден з рівнів впливу аерозолю, що виділяється при курінні IQOS чи Glo, не є безпечним або прийнятним.

Куріння та COVID-19

2020-й рік приніс курцям нові ризики. Як відомо, COVID-19 насамперед вражає саме легені, які й так постійно зазнають небезпечного впливу тютюнового диму. До того ж, куріння завдає непоправної шкоди імунній системі а, отже, погіршує здатність організму боротися з інфекцією. Тож не дивно, що провідні організації у сфері охорони здоров’я стурбовані тим, що курці стикаються з підвищеним ризиком важкого перебігу COVID-19.

До речі, споживачі електронних пристроїв для куріння також можуть наразитися на ускладнення під час інфікування COVID-19, адже вейпи, електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну так само чинять шкоду дихальній та імунній системі.

І ще — радимо завжди тричі перевіряти будь-яку інформацію та не вірити фейкам, які, зокрема, досягають вершини абсурдності та наголошують, що куріння або вейпінг захищають курців від COVID-19, а не навпаки. Якщо досі в це віриш — лови офіційну інформацію від ВООЗ, де вказано про науково доведений взаємозв’язок куріння та ускладнень від COVID-19.

Типи залежності

Думаєш, куріння — це шкідлива звичка? А от і ні — насправді це залежність, тобто хвороба, яка потребує лікування. Лише уяви: тяга до куріння може бути настільки сильною, що часто її прирівнюють до залежності від тяжких наркотиків — кокаїну або героїну.

Як зрозуміти, що в тебе залежність? Усе доволі просто: ти маєш відчути на собі вплив трьох її складових: фізичної, психологічної та поведінкової. Вони взаємопов’язані та проявляються одночасно у більшості курців. Фізична залежність проявляється в сильному бажанні курити на фізіологічному рівні, психологічна полягає в асоціації процесу куріння з певними емоціями, думками та переконаннями, а поведінкова — це зв’язок між курінням та деякими аспектами життя. Наприклад, ти можеш курити за чашкою кави, під час спілкування з друзями чи телефонної розмови. Дуже важливо вміти ідентифікувати кожну залежність, аби знати, з чим саме тобі доведеться боротися при відмові від куріння.

Причини кинути курити

Якщо на цьому моменті ти встиг/ла хоча б раз замислитися про відмову від куріння, вітаємо, ти вже майже «там». Адже зазвичай задля зрушення з місця достатньо лише свідомого бажання позитивних змін. А щоб підкріпити твої наміри — ось ще кілька причин кинути курити вже сьогодні:

1. Здоров’я. Ще раз наголосимо: відмовившись від тютюнових виробів, ти отримуєш всі шанси прожити довше, якісніше й щасливіше життя.

2. Фінансові переваги. Погодься, куріння — дороге задоволення. Часто люди навіть не замислюються над тим, які суми вони витрачають на тютюновий дим. Пропонуємо підрахувати: якщо за день ти викурюєш пачку сигарет вартістю, скажімо, 50 гривень, це означає що твої річні витрати на тютюн становлять близько 18 000 гривень! Скільки там зараз коштує новий айфон?

3. Зовнішній вигляд. Нікотин негативно впливає на шкіру: вона стає сухою та набуває сіруватого кольору. Через надмірну сухість шкіри навколо очей та рота швидше з’являються зморшки. А ще від куріння жовтіють зуби та кінчики пальців. Така собі перспектива, правда?

4. Відчуття свободи. Куріння це кайдани! Згадай ті часи, коли ти виходив/ла на вулицю без страху про забуті сигарети чи запальничку, спілкувався з рідними чи близькими без перерв, пов’язаних із залежністю. Ці часи можна повернути.

Малувато причин? Ось тобі ще понад 100 від Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Як кинути курити?

Вживання тютюну — це хвороба, яка потребує лікування. Проте відмовитися від куріння цілком реально. Перейдімо до практики?

Будь-яка успішна справа починається з написання плану. Користуючись нашими підказками, створи свій власний план відмови від куріння:

  • Признач дату відмови від куріння протягом двох наступних тижнів.
  • Повідом родину та друзів про своє рішення — кидати курити простіше з підтримкою найближчих.
  • Сформулюй та запиши причини відмови від куріння.
  • Склади перелік ситуацій, коли ти зазвичай куриш, аби з’ясувати, що може спровокувати тебе закурити.
  • Позбався усіх нагадувань про куріння. Викинь з дому, машини та робочого місця усі тютюнові вироби, запальнички, попільнички. Натомість, у ті місця, де ти раніше зберігав сигарети, можна покласти льодяники, соломинки, нікотинові пластирі (якщо у тебе високий ступінь залежності) тощо.
  • Подумай про невеличкі заохочення для себе за певні досягнення (наприклад, коли ти протримався/лась без сигарет тиждень тощо).

Наразі частка дорослих курців, які успішно кидають курити, невелика. Зокрема, в Україні вона складає лише 1,2%, хоча більш ніж половина тих, хто вживає тютюн, хочуть позбутися своєї залежності. Кинути курити самотужки може бути досить складно, але, знову ж таки, цілком реально. Шукай більше лайфхаків з відмови від куріння на сайті www.stopsmoking.org.ua, а за потреби не соромся звернутися за професійною допомогою до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта — це суттєво підвищить твої шанси на успіх.

До речі, про професійну допомогу: ВООЗ разом з Soul Machines, Amazon та Google розробили бота, який допомагає кинути курити. Штучний інтелект використовує міміку й емоційну реакцію, консультуючи людей, які звернулися по допомогу. А ще у ВООЗ є прикольна анкета, де ти можеш анонімно пообіцяти кинути курити. Ну а що — психологічне налаштування також може мати непоганий ефект ;)

Щорічно 31 травня відзначають Всесвітній день без тютюну. Це ще раз демонструє, що ти не один, адже саме в цей момент тисячі людей у всьому світі вступають у боротьбу з тютюновою залежністю. Тож пам’ятай: кинути курити може кожен. І це кардинально змінить твоє життя.

Кидай курити зараз!

До речі, на сайті ВООЗ можна пообіцяти кинути курити, заповнивши коротку форму https://www.who.int/teams/health-promotion/tobacco-control/i-pledge-to-quit-tobacco   

Кинути курити може кожен.

І це кардинально змінить твоє життя.

Ті, хто кидають, ті виграють!

Отримай консультацію у діджитал фахівця ВООЗ
https://www.who.int/ru/news-room/spotlight/using-ai-to-quit-tobacco    
Сайт (допомога у припиненні куріння) http://stopsmoking.org.ua/    

#ВсесвітнійДеньБезТютюну2021
#КидайКуритиЗараз
#WorldNoTobaccoDay2021
#CommitToQuit 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень