Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НОВИНИ ПОДАТКОВОЇ ВІД 30.06.2021

Дата: 30.06.2021 10:23
Кількість переглядів: 347

Фото без опису

Щодо сплати податку на нерухомість у 2021 році

До 1 липня поточного року мешканці Херсонщини отримають податкові повідомлення – рішення про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухоме майно), за 2020 рік.

Сума податку залежить від ставок, прийнятих органами місцевого самоврядування, де знаходиться житлова або комерційна нерухомість і від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня року, за який здійснюється нарахування податку. При цьому ставки не мають перевищувати 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, яка встановлена на 1 січня звітного року, за 1 квадратний метр бази оподаткування. Отже, максимальний розмір ставки не повинен перевищувати 70,85 грн за квадратний метр (4723 грн (розмір мінімальної зарплати на 01.01.2020) х 1,5%).

Інформацію щодо ставок податку на нерухоме майно розміщено на субсайті територіальних органів ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в розділі: «Головна/Рішення місцевих рад/Податок на майно» за посиланням: https://kherson.tax.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/podatok-na-mayno/.

Крім того, громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об’єктів нерухомості, що перебувають у їх власності; розміру загальної площі нерухомості; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими громадянином на підставі оригіналів документів контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає новий документ про сплату.

Сплатити податок громадяни зобов’язані протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення (п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України). Цей документ надсилається за місцем реєстрації громадянина, зазначеним у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків.

Упродовж місяця після зміни місця реєстрації громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган за місцем взяття на облік шляхом подання заяви за формою № 5 ДР. За відсутності оновлених відомостей – документ про сплату надсилається на адресу, дані про яку містяться в податковій службі. Через це громадянин втрачає можливість ознайомитися з сумою нарахованого податку, виникає податковий борг та штрафні санкції. Тож звертаємо увагу на те, що дані Держреєстру повинні бути в актуальному стані.

Шановні платники Херсонщини! Заможність місцевих громад напряму залежить від свідомої та відповідальної сплати належних податків кожним її мешканцем. Разом дбаємо про розвиток місцевих громад – вчасно сплачуємо податки!

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Маєте податковий борг – ризикуєте не відпочити за кордоном

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі постійно проводить роботу, спрямовану на погашення податкового боргу платників податків.

До боржників застосовуються різні заходи, зокрема направлення податкових вимог, арешт коштів, рахунків, майна боржників з подальшим його стягненням та реалізацією органами державної виконавчої служби. До тих платників, які умисно ухиляються від сплати заборгованості, застосовується такий захід, як тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Звертаємо увагу усіх платників податків, які планують проведення своєї відпустки за кордоном, несвоєчасні розрахунки з бюджетом можуть стати неприємним «сюрпризом» на шляху до омріяного місця відпочинку.

Тож Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі наголошує на необхідності вчасної сплати податкових платежів та недопущенні виникнення податкового боргу.

 

Черговість зарахування коштів до бюджету за наявності податкового боргу

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що відповідно до п. 87.9 ст. 87 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі наявності у платника податків податкового боргу контролюючі органи зобов’язані зарахувати кошти, що сплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків. У такому ж порядку відбувається зарахування коштів, що надійдуть у рахунок погашення податкового боргу платника податків відповідно до ст. 95  ПКУ або за рішенням суду у випадках, передбачених законом.

Спрямування коштів платником податків на погашення грошового зобов’язання перед погашенням податкового боргу забороняється, крім випадків спрямування цих коштів на виплату заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Згідно з п. 131.2 ст. 131 ПКУ при погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податків, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податків, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу зараховуються в рахунок пені.

Якщо платник податків не виконує встановленої цим пунктом черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює такий розподіл такої суми у порядку, визначеному п. 131.2 ст. 131 ПКУ.

Підписуйтеся на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в соціальних мережах. З нами ви завжди будете в курсі актуальних новин податкового законодавства.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень