Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ХРЕСТІВСЬКА ГРОМАДА В ОЧІКУВАННІ ПЕРШОГО ПОЛІЦЕЙСЬКОГО ОФІЦЕРА ГРОМАДИ ХЕРСОНЩИНИ

Дата: 30.06.2021 10:08
Кількість переглядів: 635

Перебуваючи у Хрестівській територіальній громаді з показом та обговоренням документального фільму "Українські шерифи," випадково зустрілися зі знайомими художниками з Херсона. Вони малювали вишиванки на стінах Долинського Будинку культури.

На питання, як містяни почуваються в селі: чи спокійно тут, чи ввечері краще не гуляти, щоб лиха не трапилося, - один із художників, Олексій, посміхнувся:

- Взагалі тут дуже тихо. Ні бійок не бачили, ні криків не чули. Але якось після роботи пішли з Олею за село, на зірки над степом подивитися.  Повз нас дорогою проїжджала автівка, загальмувала, водій запропонував нас підвезти. Ми пояснили, що просто гуляємо. А він і каже: «Краще вночі тут не ходити, вовків багато. Поряд заповідник «Асканія-Нова», там полювати заборонено, ось вовки сюди й навідуються».

Команда проєкту "Шерифи для нових громад", подорожуючи глибинкою, завжди запитує людей про одне й те ж саме: "А яка у вас тут ситуація з безпекою, правопорядком, а що змінилося в результаті реформ"? Найпоширеніша відповідь: "Та начебто нормально.  Хоча… по-різному буває".

Фото без опису

Долинське Хрестівської ТГ. Перегляд та обговорення документальної стрічки "Українські шерифи" режисера Романа Бондарчука про життя села Стара Збур’ївка Херсонської області  й старозбур’ївських “шерифів” - інспекторів сільради з правопорядку Віктора Кривобородька і Володимира Рудьковського.

Жителі Хрестівської громади винятком не стали. Щоправда, ділячись враженнями від фільму про старозбур’ївчан, про вовків не згадали. Навпаки, зауважили, що у них життя спокійніше. Однак є і спільні проблеми, зокрема, зловживання алкоголем та ухилення від повісток  військкомату.

Особливо небезпечні – п’яні водії, на яких немає ніякої управи. Адже дотримання правил дорожнього руху наразі просто нікому контролювати: ДАІ розформовано, патрульна поліція працює лише в обласних центрах та на магістральних автошляхах; дільничний не має повноважень складати на водіїв відповідні протоколи, а група швидкого реагування приїздить лише тоді, коли трагедія вже трапилася.

Пригадали, як два роки тому на дорозі збили старійшину місцевих турків-месхетинців з коровою. З того часу нового старійшину так і не обрали, через те міжетнічні стосунки стали складнішими:

Зазвичай турки-месхетинці у всьому дослухаються лише свого старійшину, - пояснює пані Ірина. - Ми для них – не авторитет. Особливо важко стало працювати із молоддю: робиш їм зауваження, а вони тебе просто ігнорують. Коли той старійшина був живий, він допомагав залагоджувати і непорозуміння, і конфліктні ситуації. А тепер невідомо, до кого звертатися, щоб це мало вплив...

Фото без опису

Щоб людям було  безпечніше та приємніше відпочивати, місцеве товариство "Торговый дом "Долинское" профінансував ремонт Будинку культури і реконструкцію площі. 

 

Родини турків-месхетинців живуть у двох населених пунктах громади: Хрестівці та Надеждівці. Мешкали ще й у Наталівці, але покинули там домівки через напружені стосунки з односельцями.

Також поділилися, що раніше, до об’єднання у громаду, у них при кожній сільраді були "опорники" - громадські помічники дільничних, начальники опорних пунктів. Вони, як і старозбур’ївські "шерифи", отримували зарплату з місцевих бюджетів і допомагали правоохоронцям у профілактичній роботі, підтримуючи порядок та безпеку. Але в результаті реформ такий вид взаємодії цивільних з поліцією "зник", тож усіх опорників скоротили. А дільничний – один на пів колишнього Чаплинського району, обслуговує величезну територію, до того ж його керівництво постійно на якісь інші завдання направляє, тож бачать – дуже рідко.  А інспектора ювенальної превенції вже взагалі років п’ять немає – вакансія вільна.

І наразі, як щось трапляється: чи то чоловік бешкетує, чи дитина до школи не ходить, або чужа курка на городі риється -  з усіх питань люди "біжать" до старости  та до голови громади.

Фото без опису

Заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУНП в Херсонській області Андрій Хурса розповів, що сам починав службу дільничним офіцером міліції. Тоді на Херсонщині їх налічувалося 450-500 осіб, на кожного "припадало" десь 2 200 громадян. На початок реформування правоохоронних органів у 2014 році  в області було 373 дільничні, які працювали безпосередньо "у полях", тобто з місцевими жителями. Загалом, із керівниками, у службі превенції було 425 офіцерів. Наразі, у 2021 році, "польових" дільничних – 165, загалом – 185.

Ми просимо керівництво відділів, щоб не відволікали дільничних на інші завдання, не пов’язані з їх прямими обов’язками, - пояснює ситуацію Андрій Хурса. – Просимо, щоб, закріплюючи дільничних за територією їх відповідальності, враховували межі утворених громад. Щоб такого не було: дільничний обслуговує три села з однієї громади, половину з іншої, та ще декілька – з третьої. Але до нас мало дослухаються. Райвідділи рахують та працюють ще по-старому – звітують за всю територію, тому складно навіть розібратися, яка криміногенна ситуація в тій чи іншій громаді. І, розподіляючи обов’язки, не враховують новий розподіл територій.

Наступний крок реформи – впровадження проєкту "Поліцейський офіцер громади" (ПОГ). ПОГ буде також виконувати функції дільничного, але, крім цього, має додаткові повноваження: як інспектор ювенальної превенції, як представник дозвільної служби, а головне – має повноваження контролювати безпеку на дорозі та складати протоколи на п’яничок. Останнє особливо потішило учасників зустрічі.  

Фото без опису

А проєкт “Шерифи” від центрів зайнятості попитом у громаді не користується. Як зауважив голова ТГ  Сергій Хільченко, їм більше потрібні люди, які допомагають із благоустроєм - прибирають сміття чи бур'ян косять.

До речі, Хрестівська ТГ стане першою на Херсонщині, де запрацює поліцейський офіцер громади. Коли у 2019 році цей проєкт запускався в Дніпропетровській області, кожному ПОГу від Міністерства внутрішніх справ виділяли для роботи автівку. Але наразі пріоритет надається тим громадам, які також мають забезпечити та обладнати службове приміщення, а ще - придбати йому автомобіль. Тож на Херсонщині цей проєкт "загальмувався" - в аграрному регіоні немає таких великих бюджетів, як на територіях з розвиненою промисловістю. Проте у Хрестівській громаді ґрунтовно підійшли до цього питання й об’єднали зусилля громадськості, органів самоврядування та бізнесу.

На території є потужні сільгоспвиробники: ТОВ "Торговый дом "Долинское" (молочне тваринництво), ТОВ "Славута Юг", ПП "БФ "Таврія" (рослинництво).

Заступник директора ТОВ "Торговий дом "Долинское" Валентин Чечетов спеціально поїхав до Дніпропетровщини, щоб на власні очі пересвідчиться, як працюють ПОГи, яка від них користь. Спілкувався з самими офіцерами, з головами громад, просто з місцевими жителями. В результаті власник товариства Володимир Хвостов погодився допомогти хрестівцям "отримати" свого ПОГа – долучитися до реконструкції колишнього опорного пункту в поліцейську станцію, та придбати автівку.

Але, як зауважив Валентин Чечетов, самотужки ПОГу все одно не впоратися з усіма завданнями, йому потрібна допомога населення. Тому вирішили створити з числа робітників "Торгового дому" громадське формування, яке поки що має патрулювати село Долинське (адже й офіс товариства тут розташовано, і поліцейська станція теж тут буде). Але діяльність формування можна поширити – залучити до його складу жителів інших сіл громади, зокрема – тих же старост. Щоб у кожному населеному пункті була відповідальна людина, яка допомагатиме ПОГу і матиме додаткові повноваження та соціальний захист. У такому разі підприємство готове також забезпечити їх засобами індивідуального захисту та відповідною формою.

А керівниця проєкту "Шерифи для нових громад" Наталя Бімбірайте навела інші приклади успішної профілактики правопорушень громадами. Зокрема, пригадала, як "перевиховували пияків" у Старій Збур’ївці.

 Декілька родин зовсім занепадали, - поділилася Наталя Бімбірайте. - Через пиятику батьки втратили роботу, почали красти, часто влаштовували гучні скандали, їх діти з дому тікали й до школи не ходили. У селі вирішили допомогти батькам позбавитися залежності. Зібрали кошти, щоб відвезти до Херсона й закодувати. А паралельно місцеві "шерифи" - інспектори сільради з правопорядку Віктор Кривобородько і Володимир Рудьковський, - декілька місяців щодня ходили по тих родинах та переконували лікуватися, поки не вмовили. Закодували батьків з 10 родин. Двоє згодом “зірвалися”, але інші - “взялися за розум”, працюють, облаштували побут, дітей доглядають. І в селі - спокійніше.  

P.S. Захід проведено в межах адвокаційного проєкту “Безпека у громаді”, що реалізує кіноклуб Docudays UA при БО “Фонд милосердя та здоров'я”.

Публікація підготовлена в рамках проєкту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Фото Ірини Ухваріної

Джерело:  https://vgoru.org/post/hrestivska-teritorialna-gromada-v-ochikuvanni-pershogo-policejskogo-oficera-gromadi-hersonshini

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень