Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МАЙСТРИНЯ-ВИШИВАЛЬНИЦЯ БРЕЙ ТАМАРА ПАВЛІВНА

Дата: 25.05.2021 15:54
Кількість переглядів: 433

Фото без опису

Брей Тамара Павлівна народилась 23 лютого 1936 року в селі Хрестівка Чаплинського району Херсонської області в звичайній родині селян – хліборобів. Нелегким було дитинство в окупованому німцями селі, потім загинув на фронті батько. Маленьку Тамару та ще двох братів виховувала мати – Власенко Єфросинія Захарівна. Перша вчителька – Лопушанська Олександра Федорівна, яка не лише навчала дітей писати та читати, але й проводила з ними дуже багато часу поза уроками. Саме вона й навчила Тамару Павлівну вишивати „гладдю” та „хрестиком”. Дівчинка дуже захопилась вишиванням, але для роботи не вистачало матеріалів й довелось забути про улюблену справу. У 1956 році Тамара Павлівна вийшла заміж. Народила двох дітей: Володимира і Тетяну. Але доля була непривітна до цієї жінки. У 1975 році вона втратила дочку.

Через довгі роки Тамара Павлівна звернулась до своєї улюбленої справи, коли її син одружувався, вона власними руками вишила весільний рушник на щастя, на долю.

Після цього почала вишивати подушки, килими, сорочки, рушники. Подушки Тамара Павлівна вишиває на мішковині шерстяними нитками. Орнамент, здебільшого, компонує сама.  Килими виготовляє з того самого матеріалу.  Подушки й килими виконує „хрестиком”. Сорочки й рушники майстриня вишиває переважно „гладдю”. Орнаменти використовує різноманітні: поєднує різні елементи усіх регіонів України, створює власні. Зовсім недавно Тамара Павлівна звернулась до вишивки ікон. Ікони вона виготовляє на канві „хрестиком”.

Сорочки виконані на основі подільського орнаменту. Для цього орнаменту характерні геометричні фігури (ромби, трикутники, розетки) з найрізноманітнішими за формою контурами  та внутрішньою розробкою. Вони щільно укладені в вертикальні смуги. А також оздоблюються  сорочки рослинним орнаментом, який характерний для південних регіонів України.

Рушники  виконані орнаментом, який найбільш поширений на Київщині. Це рослинний орнамент (з квітами, листям, бутонами). Основний колір червоний, доповнюється зеленим, жовтим, фіолетовим, голубим, частково чорним та коричневим. Техніка виконання – „гладь”,  орнаментом, який поширений в північних областях України - геометричний. Поєднується коричневий, зелений та чорний кольори. Візерунок спрямований до центру рушника. Техніка виконання – „хрестик”

Подушки вишиті поєднанням різних орнаментів  усіх регіонів України. Тут поєднуються, як геометричні, так і рослинні візерунки. Широка кольорова гамма. Техніка виконання – „хрестик”.

          Картини виконані „хрестиком”.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень