Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНТЕРВ'Ю НАЧАЛЬНИКА ЧАПЛИНСЬКОЇ ДПІ ЩОДО ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН

Дата: 03.03.2021 15:41
Кількість переглядів: 407

 

    З 1 січня 2021 року громадяни можуть подавати декларацію про доходи, одержані у 2020 році. Хто зобов’язаний подати декларацію, коли доходи не декларуються, які витрати декларуються для отримання податкової знижки, - на ці та інші питання відповідала начальниця Чаплинської ДПІ ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Оксана Добрянська редактору газети «Голос Таврії» Ірині Терлецькій.

    Доброго дня, Оксано Анатоліївно! Розкажіть жителям нашого селища чи всі доходи необхідно декларувати?

  Доброго дня, Ірино Іванівно! Дякую вам за питання, відповім з радістю. На загал декларуванню підлягають ті доходи, які не були оподатковані під час їх виплати. Якщо доходи виплачували суб’єкти господарювання – юридичні та фізичні особи – підприємці, то податок з таких доходів вже утримано і перераховано до бюджетів.

 Наприклад, заробітна плата виплачується найманому працівнику за мінусом податку на доходи фізичних осіб та військового збору. У такому разі працівник не несе відповідальності за правильність обчислення та своєчасність сплати до бюджету податків із заробітної плати податковим агентом. Це стосується і винагороди за цивільно-правовою угодою.

  Якщо ж громадянин протягом минулого року отримав спадщину чи подарунок, надавав в оренду нерухоме чи рухоме майно, отримав дохід від продажу майна, інвестиційних активів, надання платних послуг громадянам, іноземні доходи та інші доходи, з яких не утримано податок, то він зобов’язаний подати декларацію за 2020 рік.

   А якщо громадянин отримав спадок від близького родича, наприклад від батька, то декларація теж подається?

  Є ряд випадків, коли декларацію можна не подавати. Одним із них є отримання доходу у вигляді спадщини, що оподатковується за нульовою ставкою – від близьких родичів (першого ступеня споріднення). Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Тому, у даному випадку, декларацію подавати не потрібно.

   Терміни для подання декларацій є різними, то коли ж її слід надати?

   Громадяни, які зобов’язані подати декларацію, повинні зробити це до 1 травня 2021 року. Останній день – 30 квітня поточного року.

   Декларацію з метою реалізації права на податкову знижку можна подати протягом року - до 31 грудня 2021 року включно.

   Розкажіть ще як і куди подається декларація?

 Декларація подається за місцем податкової адреси платника. Вибір способу подання декларації надається громадянину. Це може бути і поштове відправлення і особисте подання декларації. Але такі методи є затратними для платника податків – як у часі, так і фінансово. 

 Ми закликаємо громадян подавати декларацію через Електронний кабінет, з використанням електронного підпису. Це дуже зручно. На офіційному вебпорталі ДПС, в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи» - цей сервіс надає можливість заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді, а в разі використання права на податкову знижку, – надіслати копії первинних документів.

  Які основні витрати громадян передбачають одержання податкової знижки?

  До витрат які декларуються громадянами з метою отримання податкової знижки належать:

         частина суми процентів за користування іпотечним кредитом;

         сума коштів сплачених за навчання;

         оплата послуг усиновлення дітей;

         сплата видатків на будівництво чи придбання доступного житла;

         сума коштів сплачених за переобладнання автомобіля на газ;

         страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя та інші.

 Дякую вам за відповіді, до наступної зустрічі.

  Сподіваюсь, що відповіді на питання будуть корисними для громадян Чаплинського району. Користуючись нагодою, закликаю мешканців нашого селища виконати свій конституційний обов’язок та задекларувати свої минулорічні доходи. Бережіть себе та своїх близьких!  

                                                                                    Пресслужба Головного управління

                                                                                    ДПС у Херсонській області, Автономній

                                                                                    Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень