Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"В ЄДНОСТІ - СИЛА ГРОМАДИ": КІЛЬКА ПИТАНЬ ДО НОВООБРАНОГО ХРЕСТІВСЬКОГО СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ СЕРГІЯ ХІЛЬЧЕНКО

Дата: 09.12.2020 10:04
Кількість переглядів: 476

На изображении может находиться: 1 человек, в помещении

  У результаті чергових місцевих виборів, які відбулися 25 жовтня по всій країні, найбільше голосів виборців серед кандидатів на посаду голови Хрестівської ОТГ набрав Сергій Хільченко, що неабияк всіх здивувало. Адже саме Сергій Володимирович чотири роки тому ініціював створення об’єднаної територіальної громади, активно займався підготовкою до об’єднання, переконуючи жителів сіл в ефективності децентралізації. Проте тоді, на перших місцевих виборах, жителі обрали іншого голову, який очолював Хрестівську сільську раду останні чотири роки. Тож, за офіційними результатами останніх місцевих виборів саме Сергій Володимирович Хільченко наступні п’ять років буде очільником Хрестівської громади і представлятиме інтереси мешканців.

«Голос Таврії» дізнався у новообраного голови Хрестівської об’єднаної територіальної громади, чому він знову вирішив повернутися до лав самоврядування, хто його до цього спонукав і чого прагне досягти на цій посаді.

  Ви – досвідчений керівник і маєте чималий досвід роботи в органах місцевого самоврядування. Але в якості саме голови ОТГ – це Ваша перша практика. Чи відчувається різниця в організації роботи сільської ради і об’єднаної громади?

- Різниця між керівництвом одним селом і об’єднаною громадою, до якої входять п’ять населених пунктів, досить суттєва. Кожне село – самобутнє зі своєю історією, звичаями, людьми. Крім того, у кожному населеному пункті – власна інфраструктура, працюють заклади соціальної сфери (школи, садочки, Будинки культури, ФАПи чи амбулаторії, комунальні підприємства), про безперебійну роботу яких потрібно постійно дбати.

Проте, посада голови, неважливо чи то села, чи громади, взагалі досить складна і відповідальна, бо, перш за все, стосується роботи з людьми. У кожного свій характер і свої проблеми, кожного потрібно вислухати і, по можливості, допомогти. Завжди треба бути чуйним, тактовним і відповідальним. Тільки тоді тебе поважатимуть.

  Зазвичай, новообраний голова обирає для спільної роботи у сільській раді свою команду - фахівців, яким довіряє. За яким принципом Ви обираєте людей у свою команду? Що для Вас важливіше – професійні чи особисті якості людини?

- Сьогодні вже більша частина нашої команди сформована за принципом професійності. Для мене, як для лідера громади, важливо, щоб поруч були професіонали. Якщо команда формуватиметься за принципом «кум», «сват», «брат» тощо, то гарної роботи і бажаного результату ми не досягнемо.

У той же час, у нашій команді знайдуться місця і для молодих спеціалістів. Ми готові до будь-яких пропозицій від них, бо вважаємо їх представниками сучасного, талановитого, молодого покоління, які думають і працюють по-новому. Тому вважаю, спільна праця досвідчених фахівців і креативних молодих спеціалістів піде тільки на користь громаді.

Тим паче, що наразі у нас є декілька вакантних посад. З 1 січня наступного року згідно чинного законодавства у всіх громадах України мають запрацювати фінансові відділи. Наразі ми готуємо подання на розгляд депутатів, адже на наступній сесії сільської ради маємо прийняти рішення про затвердження штатних одиниць фінвідділу (не менше 3 посад). Кандидатури на декілька посад у нас вже є, адже в сільській раді й зараз працюють чудові фахівці, які на гідному рівні за роки роботи показали свої професійні якості.

Ще будучи на посаді Хрестівського сільського голови, до утворення об’єднаної територіальної громади, доклавши чимало зусиль, мені вдалося знайти кваліфікованого державного реєстратора, який і досі працює в громаді. За роки його роботи було доведено ефективність введення цієї посади, адже він надає якісні послуги, максимально наближені до людей.

Крім того, завдяки зусиллям моїх попередників, у громаді створено центр надання адміністративних послуг. Заклад працює не тільки в Хрестівці – у кожному селі громади є працівник ЦНАПу, який надає необхідні послуги жителям. До того ж, керівник закладу двічі на тиждень об’їздить всі села і, за необхідності, допомагає працівникам в оформленні тих чи інших документів.

  Які першочергові завдання наразі стоять перед сільською радою?

- Оскільки місцеві вибори припали на кінець року, то наразі першочерговим питанням є розробка бюджету на наступний рік. Чесно кажучи, коштів не вистачає на всі статті видатків, а тому необхідно дуже плідно попрацювати, аби закрити витратну частину і додатково реалізувати деякі проєкти.

Крім того, потрібно розробити план соціально-економічного розвитку на наступний рік та почати розробку Стратегії розвитку громади, яка є основним документом, що чітко визначає напрямки розвитку громади та окреслює об’єм роботи на майбутнє.

Так склалося, що освіта та медицина – це завжди прерогативні галузі життя об’єднаної громади. І якщо освітня галузь громади знаходиться у досить гарному стані, а навчальні приміщення відносно добре оснащені, то медицина на селі знаходиться на грані катастрофи.

У зв’язку із ліквідацією районної ради комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги» було передано на баланс Хрестівської сільської ради. Наразі ми не виходимо із числа власників Центру ПМСД, адже не можемо покинути на призволяще людей, які потребують первинної медичної допомоги. Фельдшерські пункти і амбулаторії в селах, безумовно, повинні працювати й надалі. Проте ми чітко розуміємо, що утримувати заклад у тому вигляді, якому він зараз існує, не зможемо. Тому зараз це питання активно вивчається, співпрацюючи із керівництвом центру ПМСД та керівниками інших об’єднаних громад Чаплинського району. Потрібно спільно вирішити, яким чином надаватиметься первинна допомога жителям – або ж ми разом утримуватимемо й надалі заклад у тому  вигляді, якому він існує зараз, або ж утворюватимемо власні заклади первинної медицини.

Проте, поряд із вирішенням подальшої долі ЦПМСД є й інша проблема – потреба у кваліфікованому медичному персоналі, а особливо сімейних лікарях та терапевтах. А через відсутність лікарів забезпечувати повноцінну роботу закладу дуже складно. ЦПМСД отримує кошти від Національної служби здоров’я України в залежності від кількості лікарів, які заключили декларації з пацієнтами. Саме з цих коштів виплачуються заробітні плати сільським фельдшерам. Через відсутність лікарів, зачасту, саме громадам доводиться утримувати медперсонал у сільських населених пунктах, що створює додатковий фінансовий тягар.

Звичайно, ми намагатимемось зробити все, аби зберегти у селах ФАПи і амбулаторії. Перш за все, частину коштів, отриманих від інвесторів, спонсорів, сільгоспвиробників, будемо спрямовувати на громадські організації, які працюють в кожному селі, крім с.Шевченка. А громадські організації, поряд з іншим, за ці кошти утримуватимуть медзаклади в селах. За необхідності ми шукатимемо додаткові фінанси, аби забезпечити повноцінну та безперебійну роботу ФАПів і амбулаторій, адже здоров’я людей– понад усе.

  Які найвагоміші проєкти планується реалізувати протягом найближчих п’яти років Вашої роботи? За якими показниками через цей період Ви вимірюватимете ефективність своєї роботи?

- Для стабільного функціонування Хрестівської ОТГ, закладів соціальної сфери, зручності і комфорту жителів громади протягом цих п’яти років ми плануємо першочергово реалізувати декілька проєктів: відремонтувати Хрестівську амбулаторію, Надеждівський Будинок культури, побудувати дитячий будинок сімейного типу в с.Долинське, завершити капітальний ремонт по вул.Миру в с.Новонаталівка. Але найголовнішим і, водночас, найдороговартішим проєктом, який має стратегічне для громади значення, залишається будівництво дороги Долинське– Новонаталівка – Шевченка, яка має стати головною «артерією» громади, з’єднавши віддалені села з адміністративним центром. 

Поряд із цим, необхідно модернізувати системи водопостачання по селах, особливо складна ситуація у с.Новонаталівка, де водомережі вже понад 100 років. Для цього, перш за все, треба реорганізувати комунальні підприємства, створивши мобільну групу для оперативної ліквідації поривів та заміни труб.

Коли пройдуть п’ять років моєї каденції, під час наступних виборів люди самі дадуть відповідну оцінку моїй роботі. Я ж особисто не буду говорити, а тим більше давати якісь оцінки своєї роботи, розкидаючись порожніми обіцянками. Необхідно ставити цілі і досягати їх, йти тільки вперед, долаючи всі труднощі та перепони на своєму шляху.

Перш за все, я розраховую на підтримку депутатського корпусу, небайдужих і активних жителів громади, які приносили б свіжі, актуальні ідеї та допомагали б втілювати їх у життя.

Попереду – плідна і кропітка робота на благо громади, тому я бажаю всім нам як фізичних, так і духовних сил, натхнення та наснаги. За підтримки людей та фахівців сільської ради, спільної та злагодженої роботи громади я впевнений, що вдасться досягти чималих результатів.

Ірина Терлецька

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень