Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДАЙЖЕСТ ПОДАТКОВИХ НОВИН ВІД 20.10.2020 РОКУ

Дата: 20.10.2020 10:36
Кількість переглядів: 447

Внесено зміни в частині примусового стягнення податкового боргу (діють з 23.05.2020 року)

         Нагадуємо: з 23.05.2020 набрав чинності Закон України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», основні положення якого набрали чинності з 23.05.2020, а для окремих положень термін набрання чинності визначений з 01.07.2020 та 01.01.2021 року.

Пропонуємо ознайомитися зі змінами:

Фото без опису

 

Які способи подання заяви про повернення надміру та/або помилково сплачених сум єдиного соціального внеску?

         Відповідно до п. 5 Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.01.2016 № 6 (далі – Порядок №6), повернення надміру та/або помилково сплачених сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) здійснюється у випадках:

         1) надмірної або помилкової сплати сум ЄВ та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску»;

         2) помилкової сплати сум ЄВ та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску»;

         3) помилкової сплати сум ЄВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

         4) помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених ПКУ на небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску».

         Повернення сум ЄВ здійснюється на підставі заяви платника про таке повернення (далі – Заява). У випадках, передбачених підпунктами 1, 2 та 4 п. 5 Порядку № 6, Заява подається до контролюючого органу, на рахунок якого сплачено суми єдиного внеску, за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку №6 (абзац другий п. 6 Порядку № 6). При невідповідності цій формі Заява залишається без задоволення.

         У випадку, передбаченому п.п. 3 п. 5 Порядку №6, Заява подається до контролюючого органу за місцем обліку помилково сплачених сум ЄВ у довільній формі із зазначенням суми та напряму повернення (абзац третій п. 6 Порядку № 6).

         У разі надходження Заяви від страхувальників, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, платник додає оригінал або завірену ним копію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо), що підтверджує сплату таких коштів на небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску» (абзац п’ятий п. 6 Порядку № 6).

         Заява подається за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум ЄВ одним із таких способів:

         особисто платником ЄВ чи уповноваженою на це особою;

         надсилається поштою;

         засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису чи печатки відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством.

         Надсилання платником заяви в електронній формі реалізовано через приватну частину Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login. Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

         Меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє створити та надіслати довільну кореспонденцію (лист, заяву, запит тощо) до відповідного контролюючого органу. Детально дізнатись про роботу меню «Листування з ДПС» Електронного кабінету можна ознайомившись з інструкцією користувача у меню Допомога відкритої частини Електронного кабінету.

         Протягом одного робочого дня після надсилання електронної Заяви до контролюючого органу платника буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації Заяви в контролюючому органі, до якого дану Заяву направлено. Інформацію щодо отримання та реєстрації Заяви в контролюючому органі платник може переглянути в вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.

Курортний сезон залишив громадам Херсонщини 3,5 мільйона гривень

         За інформацією спеціалістів управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, на 15.10.2020 надходження туристичного збору від юридичних та фізичних осіб становлять 3,5 млн гривень. В умовах проведення адаптивного карантину недобір до показника минулорічного туристичного сезону склав по області 2,6 млн гривень.

         Переможцями «туристичних змагань» стали місцеві громади Щасливцевської та Новофедорівської селищних рад, які зібрали  1062 тис. гривень та 954 тис. гривень туристичного збору відповідно. Надходження цих двох найбільших туристичних громад складають 60 відсотків від загальних надходжень збору по Херсонщині. Торік цей показник для двох громад складав 50 відсотків.

         Поряд із зростанням питомої ваги Щасливцевської та Новофедорівської селищних рад у загальних надходженнях спостерігається скорочення доходів від туристичного збору по кожній із них. Зокрема, по Щасливцевській - на 762 тис. гривень, Новофедорівській - на 525 тис. гривень відносно минулорічних показників.

         Є і цьогорічні чемпіони з позитивною динамікою надходжень туристичного збору. Це - Нова Каховка та Каховський район. Відрахування податкових агентів зросли та склали 124 тис. гривень та 34 тис. гривень туристичного збору.

         Для створення сучасної інфраструктури та розвитку конкурентоспроможних туристичних продуктів і сервісних послуг надходження туристичного збору мають стати ключовим напрямком роботи для органів місцевого самоврядування Херсонщині.

Про отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків за допомогою електронних сервісів ДПС

         Фізична особа - платник податків може отримати інформацію, що зазначається у документі «Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків» за допомогою електронних сервісів ДПС в один із таких способів:

         - у разі подання заяви засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (далі – Електронний кабінет), вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua та через офіційний вебпортал ДПС, інформація надається засобами цієї системи;

         - у разі подання заяви до «Єдиного вікна подання електронної звітності», програмне забезпечення якого розміщено на офіційному вебпорталі ДПС у розділі «Електронна звітність», інформація направляється на електронну адресу фізичної особи – платника податків.

         За допомогою меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету та «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності» фізична особа - платник податків може сформувати «Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді» (далі - Запит) (форма № 10ДР) виключно для отримання інформації про себе.

         Запит формується фізичними особами - платниками податків з використанням кваліфікованого електронного підпису фізичної особи, отриманого у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

         При цьому ознайомитись з порядком отримання відомостей про доходи за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності» можна на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді (https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid).

         У розділі «Допомога» Електронного кабінету можна переглянути відео-урок щодо створення Запиту.

         Слід зазначити, що фізичні особи - платники податків, які отримали паспорт нового зразка, де вказано лише номер паспорта (серія відсутня), при заповненні поля «Реквізити паспортного документу» Запиту зазначають лише номер паспорта.

         Відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді (далі - відповідь на Запит в електронному вигляді) надаються за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.

         Відповідь на Запит в електронному вигляді містить інформацію, зокрема, про суму виплаченого доходу, суму перерахованого податку, а також про дати прийняття/звільнення з роботи відповідно до податкових розрахунків за формою № 1ДФ, які подаються податковими агентами до контролюючих органів.

Податковий календар на вівторок, 20 жовтня 2020 року

         Останній день подання:

  • звіту з ЄСВ (форма № Д4 (місячна)) роботодавцями за вересень
  • податкової декларації акцизного податку за вересень  
  • податкової декларації з податку на додану вартість за вересень 
  • податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за вересень  у разі не подання податкової декларації на 2020 рік
  • податкової декларації рентної плати за вересень з розрахунком:

  - рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
  - рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
 - рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
  - рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України

         Останній день сплати

  • ЄСВ роботодавцями за вересень (крім гірничих підприємств)
  • авансових внесків з єдиного податку фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування І та ІІ груп за жовтень.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень