Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДАЙЖЕСТ ПОДАТКОВИХ НОВИН

Дата: 07.10.2020 08:19
Кількість переглядів: 370

Топ - 10 херсонських бізнесменів увійшли до Реєстру великих платників

         На 2021 рік 10 платників Херсонщини включені до Реєстру великих платників податків відповідно до наказу ДПС України від 25.09.2020 №520.   Зокрема:

1. ПАТ "ДІМ МАРОЧНИХ КОНЬЯКІВ "ТАВРІЯ"

2. ПАТ "ПІВДЕННА ВИНОКУРНЯ"

4. ПАТ "ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ "ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО"

5. ТОВ "ДАНОН ДНІПРО"

6. ТОВ "ВІНДКРАФТ УКРАЇНА"

7. ТОВ "ТРЦ ФАБРИКА"

8. ТОВ "ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕК"

9. ПРАТ "ЧУМАК"

10. ТОВ "ВІНДКРАФТ ТАВРІЯ"

         Нагадуємо: у зв’язку зі змінами до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 16.01.2020 №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», змінені критерії належності платника податків до великих платників податків.

         Відповідно до підпункту 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України великий платник податків - юридична особа, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України (крім митних платежів) за такий самий період перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період.

         Тобто, внесені зміни до Податкового кодексу України збільшили обсяг платежів до Державного бюджету України - з суми, що перевищувала еквівалент 1 мільйон євро, до суми, що перевищує 1,5 мільйона євро.

         При здійсненні заходів із податкового планування на майбутній рік, великі підприємства мають можливість визначитися із найзручнішим місцем обліку і податкового супроводження в одному із спеціалізованих органів Державної податкової служби України.

Подання ліквідаційної звітності та сплата податків та єдиного внеску

         Для ФОП на загальній системі - останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення. ФОП на загальній системі оподаткування подає податкову декларацію у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду -  протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення та сплачує податок на доходи фізичних осіб протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої декларації.

         Для ФОП на єдиному податку - останнім податковим (звітним) періодом є період, у якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

Якщо ФОП - платник єдиного податку не подає заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування реєстрація платника ЄП анулюється   за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

Такий ФОП не сплачує ЄП з періоду, наступного за періодом, у якому  контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення, а саме:

         - І та ІІ  групи – з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення;

         - ІІІ група – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

         Незалежна професійна діяльність - фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі її припинення, зобов’язана подати податкову декларацію за результатами звітного року до 01 травня року, що настає за звітним та самостійно сплатити до 01 серпня року, що настає за звітним, суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

         Звітність з єдиного соціально внеску - подається форма Д 5 за себе, протягом 30 календарних днів  від дня державної реєстрації припинення. Останній звітний період: з дня наступного за днем попереднього звітного періоду до місяця у якому  зареєстровано припинення в ЄДР. Тип форми звіту  - «ліквідаційна».

         Сплата здійснюється протягом 10 календарних днів з дня  граничного строку подання звіту з єдиного соціального внеску.

Власники нерухомого майна надсилайте документи на звірку даних

         Ви ще не отримали повідомлення - рішення про сплату податку на нерухоме майно або в отриманому повідомленні є розбіжності щодо об’єктів нерухомості чи нарахованої суми? Не панікуйте. Просто надішліть до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) заяву для проведення звірки даних та долучіть до неї копії підтверджуючих документів.

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу власників об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що відповідно до п.п.266.7.2 п.266.7 ст.266 ПКУ, податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

         Відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

          -  об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

          -  розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

          -  права на користування пільгою із сплати податку;

          -  розміру ставки податку;

          -  нарахованої суми податку.

         У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

РРО у «смартфоні» використовують 32 херсонських бізнесмена

         За інформацією спеціалістів управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі станом на 01 жовтня херсонські підприємці  зареєстрували 32 програмних касових апаратів у «смартфоні».

         У реєстрі програмних реєстраторів розрахункових операцій ДПС України обліковуються 6 юридичних осіб. Серед них суб’єкти господарювання у сфері надання охоронних та медичних послуг, виробництва кухонних меблів, збирання безпечних відходів, роздрібної торгівлі комп’ютерною технікою та інше. Ще 26 приватних підприємців області також обрали сучасний бізнес - формат для ведення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування.

         Податкова служба області запрошує підприємницьку спільноту Херсонщини активно підтримувати ініціативу ДПС України та використовувати зручні та інноваційні податкові сервіси, які допоможуть бізнесу розвивати якісні послуги та торгівлю.

         Нагадаємо: з 1 серпня 2020 року всі бізнесмени мають можливість замість традиційних касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій - РРО) використовувати програмні касові апарати (програмні РРО).

         При цьому програмний РРО від Державної податкової служби став повністю безкоштовним, а встановити його можливо на смартфон, планшет, комп'ютер чи інший пристрій, який має ОС Android та Windows і підключений до інтернету.

         Важливо: підприємці не зобов'язані використовувати програмні РРО (ПРРО), а можуть продовжувати користуватися класичними. Також немає заборон та обмежень щодо застосування одним суб'єктом господарювання ПРРО поряд із класичними РРО.

Податковою службою утворено територіальні органи як її відокремлені підрозділи

         Державною податковою службою України утворено територіальні органи, як її відокремлені підрозділи. Відповідний наказ підписано Головою ДПС Олексієм Любченком та погоджено Міністром фінансів України Сергієм Марченком.

         «Забезпечення функціонування ДПС у форматі єдиної юридичної особи є­ однією з пріоритетних задач, визначених для ДПС низкою рішень Уряду та структурним маяком Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ. Тому утворення територіальних органів за новим принципом є важливим кроком у виконанні цього завдання», - зазначив Голова ДПС Олексій Любченко.

         Надалі Державна податкова служба буде функціонувати як єдина юридична особа, що складається з центрального апарату та територіальних органів, утворених як її відокремлені підрозділи (без статусу юридичних осіб).

         Такі зміни сприятимуть посиленню інституційної спроможності ДПС, уникненню дублювання функцій і процедур в ДПС, забезпеченню відкритості та прозорості діяльності Служби, мінімізації корупції та покращенню надання послуг платникам податків.

         До кінця року будуть реалізовані заключні кроки щодо забезпечення функціонування ДПС як єдиної юридичної особи.

         Нагадаємо, що на виконання Указу Президента України від 08 листопада 2019 року № 837 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» Кабінетом Міністрів України 30 вересня прийнято постанову, відповідно до якої територіальні органи ДПС перестануть існувати як юридичні особи публічного права.

Підприємець припинив підприємницьку діяльність: коли подати Звіт з єдиного внеску?

         Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до контролюючих органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

         У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності страхувальників - фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 10 розд. ІІІ «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435).

         Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» подається до контролюючого органу – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

         Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно (п.п. 1 п. 14 розд. ІV «Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449).

         Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній

Республіці Крим та м. Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень