Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДОРОГА ДОЛИНСЬКЕ - НОВОНАТАЛІВКА: КРОК І

Дата: 27.08.2020 16:47
Кількість переглядів: 508

Дороги в нашому житті відіграють дуже велику роль, як кажуть в народі де є дороги там є життя, саме дороги наповнюють життям населені пункти. В першу чергу це безпека жителів, доступність до послуг, благоустрій та якість життя… Без хороших доріг не буде економічного зростання, це просто неможливо... Дороги – це і робочі місця, і податки.

Будівництво дороги Долинське – Новонаталівка обговорювалося ще на початку створення Хрестівської ОТГ в 2016 році, як один з найважливіших об’єктів майбутньої адміністративної одиниці. Дорога, яка з’єднає всі населені пункти громади, покращить транспортну та адміністративну доступність, полегшить життя жителів віддалених населених пунктів, зміцнить громаду зсередини та згуртує всіх жителів.

Перед початком будівництва будь-якого об’єкта відповідно до чинного законодавства необхідно  виготовити проектно-кошторисну документацію. На той час сільська рада не могла замовити необхідну документацію з двох причин: по-перше сільська рада не являється суб’єктом господарювання, по-друге ділянка на якій планувалося будувати дорогу знаходилася в державній власності.

В 2017 році Хрестівська сільська рада звернулася із запитом до Держгеокадастру, щодо передачі у власність земельну ділянку польової дороги на якій планувалося будівництво дороги. За три місяці надійшла відповідь з відмовою.

В 2018 році після вступу в дію розпорядження КМУ від 31.01.2018 р. № 60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад» з’явилася можливість отримати відповідну ділянку у комунальну власність Хрестівської громади. На початку травня 2018 року Хрестівська сільська рада звернулася до Головного управління Держгеокадастру в Херсонській області з проханням включити до переліку земельних ділянок, що передаватимуться у комунальну власність громади і земельну ділянку польової дороги на якій планувалося будівництво дороги Долинське - Новонаталівка, орієнтовною площею 3,6 га. Цього разу отримали позитивну відповідь.

Згодом у грудні 2018 року  відбулася передача земельних ділянок  у комунальну власність Хрестівської громади, а вже на початку 2019 року розпочалася державна реєстрація комунальної власності. На той час послуги з державної реєстрації здійснювали державні реєстратори Чаплинської РДА, які надавали послуги не лише чотирьом громадам Чаплинського району а на додачу обслуговували громади сусідніх районів, а також надавали послуги юридичним та фізичним особам. Саме з цих причин реєстрація комунальної власності тривала майже три місяця.

Тільки після того, як Хрестівська сільська рада стала власником земельної ділянки, на якій планувалося будівництво, з’явилася можливість замовити розробку проектно-кошторисної документації, що й було зроблено у 2019 році. Розробка проектно-кошторисної документації займає чимало часу і потребує виїзду спеціалістів на місце будівництва, проведення замірів, розрахунків. Потім це все переноситься на креслення, в розрахункові таблиці, які є підґрунтям для будівництва. Завершальним етапом розробки проектно-кошторисної документації є проведення  експертизи за результатом, якої замовнику видається експертний звіт. Так сталося і в нашому випадку проектно кошторисна документація на будівництво дороги Долинське – Новонаталівка майже рік перебувала на стадії затвердження експертного звіту, але врешті-решт 27 липня 2020 року пройшла затвердження. Вартість  виготовлення проектно-кошторисної документації склала 180 тис.грн.  Загальна вартість будівництва дороги с. Новонаталівка – с. Долинське складає майже  28 мільйонів гривень.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Звісно за кошти місцевого бюджету неможливо реалізувати такий проект тож попереду не менш важливий етап пошук коштів, сподіваємося реалізація даного проекту буде підтримано державою і дорога для громади буде збудована.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень