Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОБЛЕМИ, ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ХРЕСТІВСЬКОЇ ОТГ

Дата: 27.08.2020 14:31
Кількість переглядів: 552

Кожна із громад нашого району – унікаль­на та має власний досвід і результати піс­ля реформування. Кожна із них за майже 4 роки свого існування напрацювала власну стратегію і обрала свій шлях до розвитку. Проте, в цьому році всі громади (і не тільки нашого району, а й всієї України) зіткнулися з коронавірусною пандемією.

Голова Хрестівської сільської ради Олексій Троян розповів, що через впроваджений на території Украї­ни карантин і податкові канікули для підприємців міс­цевий бюджет значно недоотримав коштів. «Якщо річний бюджет «власних» доходів громади скла­дає близько 20 млн. грн., то за перше півріччя на­дійшло лише близько 8 млн. грн. Тому в другому півріччі перед нами стоїть надскладна задача по стовідсотковому виконанню бюджетного плану, аби в повному обсязі покрити наші фінан­сові зобов’язання. На території нашої громади працюють великі сільськогосподарські вироб­ники, які знаходяться на четвертій групі оподаткування і, зазвичай, сплачують податки у 3-4 кварталах року. Тому сподіваємося, що плід­на співпраця з аграріями допоможе наповнити бюджет в необхідному обсязі», - прокоментував «Голосу Таврії» Олексій Троян.

Проте, як зазначив Олексій Леонідович, попри всі карантинні труднощі, у громаді не вдавалися до за­побіжних кроків, відправляючи працівників у незаплановані відпустки, або сплачуючи їм 2/3 окладу у зв’язку з вимушеним простоєм підприємства. Всі працівники сільської ради, закладів освіти, культу­ри, амбулаторій та ФАПів тощо отримували зарп­лати у повному обсязі. Сільський голова зауважив, що це рішення пояснюється тим, що зарплати бюджетних працівни­ків і так не надто високі, а людям досить складно жити в умовах сьогодення без стабільного доходу.

- Через карантинні обмеження та «перекіс» фінансування протягом півріччя ми здебільшого направляли кошти на утримання об’єктів соціальної сфери та благоустрій населе­них пунктів. Деякі заплановані на цей рік проєкти не вдалося реалізувати, але ми все ж сподіваємося, що найближчим часом зможемо їх втілити в життя. Це, перш за все, відкриття поліцейської станції із одночасним встановлен­ням по всім населеним пунктам громади камер відеоспостереження. У Надеждівці та Хрестівці вже проведено дротову Інтернет-мережу, в с. Долинське роботи майже завершені, а в Новонаталівці та с. Шевченка мережа буде проведе­на до кінця цього року. Це дозволить не тільки під’єднати до високошвидкісного інтернету всі соціальні об’єкти, а й обладнати відеоспостереженням важливі перехрестя, дитячі майдан­чики, місця масового скупчення людей, в’їзди та виїзди з населених пунктів. Завдяки цьому буде створено безпечні умови життя в громаді, відеоспостереження допоможе зменшити кількість грабежів та оперативно затримувати правопо­рушників, а також зберігати майно громади, яке нищать недобросовісні громадяни та «гості» гро­мади. Крім того, за рахунок інфраструктурної суб­венції, яку у поточному році через пандемію коронавірусу не було виділено із державного бюджету громадам, планувалося придбати автомобіль для місцевого шерифа – співробітника Чаплинського відділення поліції, який би працював на території Хрестівської ОТГ, - зазначив О.Троян, наголосивши, що цей проєкт залишається актуальним і в майбутньому, за наявності фінансового ресурсу, він буде реалізований.

Також актуальним залишається проєкт придбан­ня бурової установки для горизонтального проко­лу, яка допомагатиме самостійно робити заміну і реконструкцію водомереж в селах громади. Ця установка має стати чудовим доповненням до не­щодавно отриманого від участі в грантовому проєкті копача траншей, який вже виконує роботи як в громаді, так і за її межами, заробляючи додаткові кошти до бюджету комунального підприємства.

У цілому, в цьому році через відсутність інфраструктурної субвенції у Хрестівській ОТГ не вдалося реа­лізувати чимало проєктів: призупинено проєкт рекон­струкції Хрестівської амбулаторії на понад 5 млн. грн.; проєкт добудови Хрестівського ясла-садка; проєкт облаштування котельні в Долинській ЗОШ. Та голова ОТГ впевнений, що дані проєкти будуть реалізовані.

- У поточному році чимало роботи проро­блено в галузі ремонту доріг – в рамках Все­українського проєкту «Велике будівництво» проведено капітальний ремонт вулиці Сте­пової в с. Долинське. Також вже розроблено проєкти на ремонт вулиці Каховська в с. Долинське та двох – в с. Новонаталівка. В цьому році завершена розробка  проєкту будівництва дороги від с. Новонаталівка до с. Долинське. Затримка виникла через те, що спочатку Держгеокадастр від­мовив нам у наданні земельної ділянки під дорогу, пояснюючи це тим, що сільська рада не є дорогобудівною компанією. Лише після розпорядження КМУ 60-р від 2018 року громаді були передані землі за межами населеного пунк­ту. Після реєстрації у 2019 році своїх майнових прав у державно­му реєстрі ми змогли прийняти відповідні рішення Хрестівської сільської ради та замовити проєкт вартістю 180 тис. грн., який отримали у серпні 2020 року. Тож, відповідно до експертного висновку вартість будівництва нової дороги сягає майже 28 млн. грн. Власними силами ми не зможемо побудувати такий дороговартісний об’єкт, тому вже підготовлено і подано звернення до Обласної державної адміні­страції зі сподіванням включення нашої дороги в проєкт «Велике будівництво. Маємо надію, що дорогу все ж побудуємо,» - розповів О.Троян.

Поряд із тим, в поточному році вдалося зроби­ти майже неможливе – завдяки тісній співпраці з підприємством «Північтрансбуд» вдалося очисти­ти старі покинуті розвалені приміщення колишніх ферм, заводів тощо. Як зазначив сільський голо­ва, ніхто й не сподівався, що вдасться звільнити ці комунальні землі від залишків бетону, адже на це необхідний величезний фінансовий ресурс та спецтехніка. «Насправді, співпраця із цим підпри­ємством принесла громаді чимало користі – очищені земельні ділянки стали інвестиційно привабливими. Декілька років тому інвесто­ри розглядали земельну ділянку поблизу села Надеждівка як місце для побудови підстанції для закачування природного газу, та через розвалини, що там були, відмовились від цієї ідеї. Сьогодні на очищеній комунальній землі можна будувати що завгодно. Зараз ці ділян­ки використовуються для випасу худоби. Де­які жителі говорять про передачу цих земель для ведення ОСГ, проте засіяти її буде про­блематично, адже не повністю видалені за­лишки бетону, які можуть ускладнити землеобробіток,» - наголосив Олексій Троян.

Хрестівська ОТГ отримала відчутну допомогу в благо­устрої та значну економічну вигоду від співпраці з цим ін­вестором, адже «Північтрансбуд» зробив чимало роботи у благоустрої громади та виділив кошти на деякі потреби.

Фото без опису

- Так, у с. Надеждівка було насипано 1120 кв. м. дороги до кладовища, засипано ями по вул. Франка та виділено 50 тис. грн. благодійної до­помоги для комунального підприємства в с. Надеждівка. Керівництво інвестора підписало угоду із громадською організацією «Долинська громада» на виділення 150 тис. грн. за прибиран­ня «БАМу», які в подальшому буде спрямовано на часткову заміну та відновлення водопоста­чання в селі Долинське. Підписано угоду на 250 тис. грн. на розвиток села Новонаталівка за два колишні об’єкти в Наталівці та Новонаталівці. З цих коштів 20 тис. грн. було виділено на кухон­не обладнання для дитячого садочка, а ще 80 тис. грн. виділено для підтримки комунального підприємства с. Новонаталівка. Що стосуєть­ся Хрестівки, то підприємство надало чималу допомогу у благоустрої – розчистили купи буді­вельного сміття, яке вже десятиліття знахо­дилося на території центру села. Підготували площадку для ринкової площі, допомогли у пере­плануванні турецького та християнського кла­довищ, підсипали дорогу в провулку з одним домогосподарством, поблизу дитсадочка знесли та прибрали аварійну будівлю, де на розчищеній ділянці планується встановити сучасний спор­тивний чи ігровий майданчик, - розповів Олексій Леонідович.

Фото без опису

- Проте, не дивлячись на наведений лад у громаді, знайшлися «порядні» люди, які почали вивозити на очищені земельні ділянки сміття та відходи тваринництва. Шановні жителі громади, будьмо сум­лінними та дотримуймось правил благоустрою, адже порядок у громаді, перш за все, залежить від усіх нас. Ми самі створюємо умови, в яких живемо, де виростуть і житимуть наші діти, тому дбай­мо про комфорт і чистоту в своїх селах, дбаймо про власне майбутнє, - закликав О.Троян.

Із впровадженням реформи з децентралізації, роз­ширенням повноважень об’єднаних територіальних громад помітно зросла потреба у відповідному кадровому забезпеченні. Як зазначив О.Троян, зараз грома­ди конкурують між собою та борються за кваліфіковані кадри для роботи в ОТГ.

- Виконавчим комітетом створена Рада опіки і піклування, яка слідкує та захищає права дітей громади. Та для Держави   цього мало і від Генічеської прокуратури є позов до суду на Хрестівську ОТГ з вимогою створити окремий підрозділ - Службу у справах дітей. Але по кількості дітей у нашій громаді додатково потріб­но, як мінімум, ще два працівника. З однієї сторони - це додаткові робочі місця, а з іншої - додаткові штатні одиниці та видатки з бюджету. Така служба працює при Чаплинській РДА, але у зв’язку з ліквідацією районів її також з ча­сом буде ліквідовано. Держава делегує нам свої зобов’язання, та, на жаль, не виділяє на делеговані нею повноваження фінансового ресурсу. Для при­кладу, це якби вам передали дорогу довжиною 10 км, що йде до вашого села, на ваше утримання і зобов’язали проводити ремонти та її обслугову­вати за ваш власний кошт, - зазначив голова ОТГ.

Як розповіла секретар сільської ради Анастасія Матковська, громада приймає участь в обласній програмі «Розвиток людського капіталу», відповідно до якої з місцевого бюджету сплачуються кошти за навчання трьох фахівців, які в подальшому працю­ватимуть на території Хрестівської ОТГ. Крім цього, Хрестівська ОТГ оплачує навчання інтерна - майбут­ньої лікарки, яка після закінчення навчання повинна відпрацювати три роки в Хрестівській амбулаторії. Сільський голова О.Троян наголосив на тому, що де­путати готові виділити додаткові кошти із місцевого бюджету для створення комфортних умов для ро­боти лікаря, надати допомогу в оформленні ФОПу та, можливо, навіть придбати йому службове житло.

Труднощі в медичній галузі громади полягають ще й у тому, що за нестачі лікарів для заключення декларацій лю­дям проблематично пройти планові медогляди, зробити щеплення чи отримати направлення до вузького спеціаліс­та. «Змогу поїхати до сімейного лікаря в м. Каховка чи м. Херсон має далеко не кожен, а на місцях звернутися до лікаря стає дедалі проблемніше. Адже лікарі створюють ФОПи та обслуговують лише пацієн­тів, з якими заключили договори. На жаль, на всіх лікарів не вистачає, тому залучення нових спеціалістів для нашої громади є вкрай важливим та одним із першочергових завдань», - зауважив О.Троян.

Наразі ж амбулаторії та ФАПи у громаді працюють в тому ж режимі, що й до об’єднання, жодних скорочень штату не було, адже зазвичай саме місцеві фельдше­ри надають медичну допомогу місцевим жителями. О.Троян розповів, що цього року із місцевого бюджету виділяється близько 1,5 млн. грн. на утримання медич­ної галузі громади. Хоча при об’єднанні у 2017, 2018 та частково 2019 році до бюджету сільської ради надхо­дила Медична субвенція від державного бюджету на утримання закладів охорони здоров’я.

Карантин вніс свої значні корективи у плани Хрестівської ОТГ, проте громада не планує «опускати руки», а намічені цілі та розроблені проєкти будуть реалізовуватись, аби якісні послуги були доступні кожному жителю, а життя в громаді ставало дедалі комфортнішим.

Ірина ТЕРЛЕЦЬКА

Джерело: Газета «Голос Таврії» № 30 (10494) 20 серпня 2020 року

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень