Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТУРБОТА ПРО ДІТЕЙ ТА ЗАХИСТ ЇХНІХ ПРАВ - НАШ ОБОВ'ЯЗОК

Дата: 27.08.2020 13:34
Кількість переглядів: 593

Виховання не тільки власних дітей, а й турбота про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, подолання процесу «соціального відторгнення» таких дітей та за­лучення їх до нормального процесу природного буття має стати обов’язком всіх дорослих. Адже показником розвинутого суспіль­ства є ставлення до молодого покоління, розуміння того, що чужих дітей не буває.

В Україні функціонує державна система служб та інституцій, підпорядкованих органам державної влади та місцевого самовряду­вання, які покликані забезпечувати належний захист дітям незахищених категорій. У Хрестівській територіальній громаді майже відразу після об’єднання було створено відділ соціального захисту при сільській раді, який повинен був опікуватися такими дітьми. Проте, на жаль, знайти фахівців, які працюватимуть на благо незахищених верств населення, поки ще не вдалося.

Але для Хрестівської ОТГ це не ста­ло перепоною для того, аби виконувати свій обов’язок щодо захисту прав дітей-сиріт. Як розповіла секретар Хрестівської сільської ради Анастасія Матковська, ще у минулому році запровадже­но державну програму допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим бать­ківського піклування, якою передбачені грошові компенсації у держбюджеті на придбання нерухомості особам зазна­чених пільгових категорій.

- Після того, як минулоріч в держ­бюджеті передбачили виділення коштів на придбання житла ді­тям із незахищених категорій, ми не вагаючись розпочали роботу у цьому напрямку. Спеціально ство­рена місцева комісія склала список із осіб віком від 18 до 23 років, до якого увійшло 7 дітей-сиріт, які стоять на обліку у Хрестівській громаді. На жаль, одну кандидату­ру було відхилено, оскільки на той час сироті виповнилося повних 23 роки. Завдяки нашій оперативній роботі вже у поточному році із державного бюджету було виділе­но 481 305 грн. на придбання житла. Проаналізувавши ринок нерухомос­ті в нашій громаді, ми дійшли ви­сновку, що за ці кошти нам вдасть­ся придбати лише 2 житла для ді­тей, які у списку стоять першими і раніше стали на облік, - розповіла Анастасія Матковська.

Тож, повноправною господаркою власного будинку стала Наталія Коцулим, 1999 року народження, яка народилася в с.Долинське, але вже тривалий час проживає в Хрестівці. Дівчина самостій­но оглядала й обрала собі житло, тому наразі проживає у затишному й ком­фортному будинку, на придбання якого із бюджету було виділено 240 625 грн.

Рідна сестра нової домовласниці Світлана Коцулим, 1997 року наро­дження, яка вже має 2-х неповнолітніх дітей і проживає в орендованому бу­динку, до кінця цього року також має отримати власне житло. Як повідомила Анастасія Матковська, проблема того, що досі їй не придбано будинок, поля­гає в тому, що дуже часто у продавців нерухомості немає всіх необхідних до­кументів на житло.

Фото без опису

 

- Аби придбати помешкання На-талії Коцулим, навіть за відсут­ності спеціаліста із соціального за­хисту, мною на добровільній осно­ві завдяки спільній та злагодженій співпраці організацій, дотичних до цього питання, було виконано величезний об’єм підготовчих, ор­ганізаційних, нотаріальних та бан­ківських дій. Наразі, через певні ка­рантинні обмеження пошук будинку для Світлани Коцулим є ще більш утрудненим. Проте, сподіваюся, що до кінця поточного року вона ра­зом із своїми дітлахами переїде до власного помешкання, - наголосила А.Матковська.

За новими правилами вартість прилеглої до будинку земельної ділянки розраховується та сплачується окре­мо, проте кошти із бюджету були ви­ділені і на будинок, і на присадибну ділянку. Нова власниця житла пови­нна була сплатити лише вартість но­таріальних послуг із переоформлення оселі.

- Зараз дуже важко самостійно за­робити на власне житло, навіть у селі. Тому участь у подібних дер­жавних програмах – гарний шанс почати доросле життя й «звити власне гніздо», тим паче у рідному краї, де народився і виріс. Отрима­ти житло згідно черги мав інший хлопець, проте він жодного разу не з’явився на засідання комісії. Але, на мою думку, придбання будинку за бюджетні кошти – це подарунок долі, який не варто ігнорувати, - за­значає А.Матковська.

У поточному році Хрестівська сіль­ська рада продовжує активну роботу в напрямку залучення державних коштів на придбання житла для дітей-сиріт та дітей-інвалідів.

Так, ще в липні під головуванням сіль­ського голови Олексія Трояна відбулося засідання комісії, яка сформувала та затвердила список дітей із 19 осіб (двоє із яких – діти-інваліди), які перебувають на квартирному обліку в громаді. Згід­но постанови, на одну дитину-сироту в цьому році передбачено 365 521 грн., на дитину-інваліда – 483 431 грн. Як зазна­чила А.Матковська, протокол засідання місцевої комісії затверджений рішенням виконавчого комітету сільської ради та направлений на розгляд обласної ко­місії, яка відповідно до умов надання субвенції з державного бюджету про­тягом 10 робочих днів розгляне пропо­зиції всіх місцевих комісій Херсонської області, сформує загальний список ді­тей та розділить державну субвенцію по громадах.

Сподіваємося, що коштів, виділених із держбюджету цьогоріч, вистачить на те, аби якомога більше дітей незахищених категорій отримали власні помешкання у рідній громаді. А ми, в свою чергу, вітаємо нову повноправну госпо­дарку власного будинку і зичимо їй за­тишного, сімейного щастя у своїй оселі, адже власне житло є хорошим стартом у доросле життя.

Ірина ТЕРЛЕЦЬКА

Джерело: Газета «Голос Таврії» № 29 (10493) 13 серпня 2020 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень