Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩЕ ОДИН КРОК ДО ВИРІШЕННЯ ВЕЛИКОЇ ПРОБЛЕМИ

Дата: 08.04.2020 10:02
Кількість переглядів: 527

  Однією з головних проблем не тільки нашої громади, а й більшості громад є зношеність водогінних систем населених пунктів.

    Протяжність лише центрального трубопроводу у 5 селах громади становить майже 70 км. Ця довжина рівна відстані між Хрестівкою та Новою Каховкою.

  Будувалися системи водозабезпечення ще у 70-х роках минулого століття, їх амортизація складає більше 80 %, а подекуди і 100 %.

   Зношеність системи водопостачання впливає на частоту поривів водомережі, що призводить не лише до втрат піднятої води та відключень водопостачання, а і на якість води, котру споживають наші мешканці.

   Особливо складна ситуація в селах Надеждівці та Новонаталівці, адже кількість свердловин, котрі жителі пробурили в домогосподарствах,  ставить під загрозу роботу комунальних підприємств. Комунальному підприємству потрібні абоненти, які будуть споживати воду і сплачувати за спожиті кубометри справедливу ціну. Ця ціна складається з 6 основних чинників: заробітної плати працівників, електроенергії спожитої свердловинами, податків, прибутку, який повинен отримати підприємство, видатків на поточні та капітальні ремонти. Зрозуміло, що свердловини на подвір’ях домогосподарств з’явилися не від «хорошого життя» і жителі були вимушені вирішувати питання водопостачання самостійно.

   Підвищення тарифів завжди «болісно» сприймається жителями громади і доводиться балансувати між потребами громадян та ефективністю роботи комунальних підприємств.

   Хрестівська сільська рада створює умови для розвитку комунальних підприємств, використовуючи для цього власні і залучені кошти. Упродовж останніх років для КП «Надія» с. Хрестівки була придбана техніка для підвищення ефективності їхньої роботи. Підприємства, що займаються водопостачанням можуть шляхом укладення угод співпрацювати одне з одним.

   Доволі часто доводиться чути про зависокі тарифи на техніку. Вони затвердженні сесією Хрестівської ради та нижчі, ніж у інших юридичних осіб і не можуть бути такими ж, які пропонують «приватники» без укладання будь-яких договорів. Саме ці тарифи на техніку вкладають у розрахунок вартості кубічного меру води бухгалтери комунальних підприємств при розрахунку тарифу на водопостачання.

    Крім власних коштів Хрестівською сільською радою подаються проектні заявки на грантові конкурси, отримати перемогу в яких досить складно. В минулому році сільською радою було подано заявку на участь в проекті «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток»), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується компанією Кімонікс Інтернешнл. Заявку було підтримано, підписано грантову угоду, згідно якої Хрестівське КП «Надія» отримує грантову допомогу у вигляді техніки, а саме траншеєкопача ТКГ-1200 вартістю 650 тис.грн. За технічними характеристиками ТКГ-1200 здатен прокладати траншею глибиною до 1,5 метра і шириною до 160 см.

   Сподіваємось, поповнення машино-транспортного парку Хрестівського КП «Надія» дозволить збільшити кількість послуг, котрі будуть надаватися  підприємством.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень