Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Дата: 21.02.2020 11:14
Кількість переглядів: 599

 Фото без опису

21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови, встановлений ЮНЕСКО з метою захисту мовної та культурної багатоманітності.

  Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші (Східний Пакистан) пакистанська влада жор­стоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали протест проти урядової заборони на використан­ня в країні своєї рідної - бенгальської - мови. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Бангладешу) 1971 року цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам'ять загиблих за рідну мову. Саме за про­позицією цієї країни у листопаді 1999 року ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рід­ної мови.

  За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько шести тисяч мов. На жаль, майже половина з них зна­ходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється у тому випадку, коли її переста­ють з тої чи іншої причини вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.

  Та не все так погано: мови не лише вмирають, а й мають здатність воскресати. Такими, напри­клад, є карнійська мова та іврит.

  В Україні День рідної мови існує з 2002 року. Тож давайте дізнаємося нове й цікаве про свою солов'їну рідну мову.

  Українська мова, за різними даними, займає 25 або 32 місце за кількістю носіїв серед найпоши­реніших мов у світі. Для 36-37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 41-45 мільйонів осіб володіють українською.

  Українську мову в різні історич­ні періоди називали по-різному: проста, руська, русинська, ко­зацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва «руська мова».

  У 1918-1920 роках українська мова була офіційною мовою Кубанської Народної Республіки.

  Українська дуже тісно пов'яза­на зі старослов'янською - спільною мовою предків всіх сучасних слов'ян, так само як санскрит, є мовою, найближчою до спільної мови перших індоєвропейців (арійців). До речі, в українській мові є багато слів, які майже ідентичні словам у санскриті: «повітря», «кохати», «кінь», «дерево», «вогонь».

  Учений В. Кобилюх довів, що українська мова сформувалася в Х-ІУ тисячоліттях до нашої ери. Тому походження найважливіших українських слів треба шукати саме в санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах, які виникли значно пізніше.

  Українська мова - одна з найкрасивіших мов у світі. Вона визнана другою за мелодійністю мовою світу після італійської. Третє місце у цьому рейтингу посідає грузинська мова.

  Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» - «вороженьки».

 Найбільше наших слів почина­ються з літери «п», а найчастіше використовується літера «о». Бу­кви «ф» і «ґ» - найменш уживані. Найдовшим словом в україн­ській мові є слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» (назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками). Це слово містить у собі аж ЗО літер!

  Іменник у нашій мові має 7 відмінків, що вирізняє українську мову серед східнослов'янських. Сьомий, кличний, існує також в граматиках латині, грецької та опціонально в санскритській граматиці (як опціональний восьмий відмінок).

  Назви всіх дитинчат тварин в українській мові відносяться до середнього роду.

  Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів - «бути», прикметників - «великий», займенників - «він». Останні місця в таблиці частот­ності займають слова «мутація», «баклажка», «радист», «білочка».

  В кінці XVI - на початку XIX століть в Україні використовувалася особлива система письма («козацький скоропис»), де написання деяких букв відрізнялося від прийнятих у кирилиці.

  Українська мова має «напівофіційний» статус в американському окрузі Кук. Так, ще у 2013 році влада округу презентувала нову україномовну програму з інформування населення регіону про податкову політику влади. Ви можете подумати, що тут такого особливого, проте саме українську мову обрали, тому що вона одна з найбільш вживаних мов у цьому районі.

 В українській мові й донині збереглися назви місяців з давньослов'янського календаря.

  Відповідно до видання «Короткий словник синонімів україн­ської мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» - 45 синонімів.

  Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Наці­ональної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються нині.

  Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови. А Івана Котляревського вважають основоположником нової української мови.

  Дослідники довели, що чимало вживаних сьогодні українських слів та мовних коренів були поширені ще у часи трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народні пісні сонцепоклонницьких часів та значний слід у древньоіндійській мові - ведичному санскриті, джерела якого дійшли до нас з давни­ни у 5 тисяч років.

  Цікаво також, що дуже багато значень має абревіатура ПК. Зазвичай ця абревіатура асо­ціюється у нас з персональним комп'ютером. Але також ПК може розшифровуватися, як «палац культури», «паровий кран», «перфокарта», «пістолет-кулемет», «предметний каталог», «Повітряний кодекс», «пожежний кран», «постійний комітет», «променевий кінескоп», «проміжний конденсатор», «прохідницький комбайн», «прядильно-крутильна (машина)» та багато інших. А найдовшою абревіатурою у нашій мові є ЦНДІ- ТЕДМП, яка розшифровується як Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріаль­но-технічного постачання.

  У нашій мові є незвичні слова - паліндроми. Це слово чи фраза, які можна читати як зліва напра­во, так і справа наліво. В українській мові є тільки два паліндроми, які складаються із семи літер: «ротатор» і «тартрат».

  Загалом у світі до 45 мільйонів людей володіють українською. Вражаюча цифра, правда ж? Ми здатні помножити це число. І почати це може кожен, варто лише більше розмовляти українською на роботі та вдома, читати україн­ською книжки і дивитися фільми.

За матеріалами Інтернет-джерел


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень