Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО АМБРОЗІЯ!

Дата: 02.07.2021 16:43
Кількість переглядів: 723

       Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, не останнє місце займають рослини. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія полинолиста. Квітковий пилок цієї рослини у період цвітіння, яке припадає на початок-середину серпня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

  Пилок амброзії викликає у значної частини населення гостру алергічну реакцію. Чутливість людей до пилку амброзії неоднакова, проте, мінімальним алергічним порогом є насичення повітря не менш ніж 20-ма пилковими зернами на 1 см?.

  Як правило, алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будь-яку іншу рослину. Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. Іноді, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Фото без опису

  На амброзію бідкаються не тільки алергетики й алергологи, а й екологи та аграрії. Ця рослина має потужні алелопатичні властивості – виділяє у ґрунт специфічний набір речовин, який пригнічує ріст інших рослин. Якщо звичайними місцями зростання амброзії були пустища, звалища, відкоси залізничних колій, занедбані сільськогосподарські угіддя, узбіччя автомобільних магістралей, будівельні майданчики тощо, то тепер вона активно забур’янює городи та поля, зменшуючи врожайність сільськогосподарських культур.

Фото без опису

Боротьба з бур’яном

  Оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном.

  На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути систематичним протягом тривалого часу.

  І наостанок, щоб убезпечити себе від негативного впливу амброзії необхідно, передусім, усунути контакт з алергеном – пилком цієї рослини. Тому, важливо: знищити всю наявну амброзію біля свого житла (зробити це потрібно ще до цвітіння бур’яну). Вдома регулярно проводити вологе прибирання, вичищати диванні подушки, килими та м’які іграшки, на яких може осідати пилок. У період цвітіння рослини не тримати вікна і кватирки відкритими; випрану білизну не слід сушити на вулиці; після прогулянки необхідно митися, а одяг – регулярно прати.

Джерело: https://dpss-ks.gov.ua/novini/oberezhno-ambroziya-2 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень