Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙЖЕСТ З ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ВІД 20.06.2019 р.

Дата: 20.06.2019 11:02
Кількість переглядів: 625

Надаєте послуги з обробки землі – задекларуйте свої доходи

            Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, у рамках операції «Урожай», звертає увагу громадян, які мають у власному користуванні техніку, та надають послуги іншим особам у вигляді обробки землі за певну плату.

            Якщо громадянин, який надає послуги з обробки землі, не є фізичною особою –підприємцем, він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та сплатити податок з таких доходів.

            Доходи від обробки землі оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором – 1,5 відсотка.

            Якщо такі послуги надаються у поточному році, то отриманий дохід підлягає декларуванню у наступному 2020 році.

            Також звертаємо увагу, що впродовж проведення операції «Урожай» органами фіскальної служби в установленому порядку будуть проведені комплексні контрольні заходи за виплатою реальної заробітної плати працівникам, зайнятим у сільському господарстві, на всіх етапах виробництва, зокрема на етапі посівної кампанії, обробки та збирання урожаю, реалізації сільськогосподарської продукції тощо.

 

Яку сільськогосподарську продукцію звільнено від ПДФО

            Відповідно до норм пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ України не оподатковуються доходи, отримані громадянами від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена самостійно на земельних ділянках, наданих їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

            - садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

            - особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються. Якщо ж розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, то дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Такі доходи підлягають відображенню у декларації про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, оподатковуються за ставкою 18 % ПДФО та 1,5 % військовий збір.

            Слід звернути увагу, що при продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подавати податковому агенту копію Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою №3ДФ. Така довідка безоплатно видається громадянам сільською, селищною або міською радою за місцем їх проживання в термін протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви.

            Зауважимо: довідка видається строком на п'ять років.

            Отже, якщо продавець сільгосппродукції надав підприємству, яке є податковим агентом, копію довідки і її дані свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування пільги, встановленої пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, то підприємство-покупець не утримує податок з доходів, що виплачуються за сільськогосподарську продукцію.

            http://www.visnuk.com.ua/

 

У  травні надходження податків і зборів до місцевих бюджетів Чаплинського району перевищили минулорічні на 1,5 млн. гривень

В Чаплинській державній податковій інспекції повідомили про стан наповнення бюджетів місцевих громад у травні.

Так, за травень забезпечено збір платежів в сумі 9,6 млн. грн, що на  1,5 млн. грн. більше ніж за травень 2018 року.

Начальник Чаплинської ДПІ Новокаховського управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Оксана Добрянська висловлює вдячність платникам за своєчасну та повну сплату податків і зборів. Адже від стану наповнення місцевих бюджетів напряму залежить соціальний та економічний розвиток нашого регіону.

 

Задекларували доходи – сплатіть податки не пізніше 31 липня

Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що фізична особа, яка задекларувала доходи, отримані у минулому році, зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).

Таким чином, самостійно нараховані фізичною особою у Декларації за 2018 рік зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військового збору необхідно сплатити не пізніше 31 липня поточного року.

Водночас, сума, що має бути повернена платнику ПДФО, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку протягом 60-ти календарних днів після надходження такої  Декларації (п. 179.8 ст. 179 ПКУ).

 

Зміни до Порядку ведення Реєстру неприбуткових організацій

            Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Кабінет Міністрів України постановою від 22 травня 2019 року №423 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440» (далі – Постанова №423) вніс зміни до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі – Порядок).  Постанова №423 набрала чинності з 29 травня 2019 року. У новій редакції викладена реєстраційна заява платника податку за формою №1-РН. Також сам Порядок доповнено новим пунктом 121, відповідно до якого неприбуткова організація може звернутися до контролюючого органу із запитом про отримання витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій за формою згідно з додатком 3 до Порядку.

 

Фіскальна служба інформує: на Херсонщині розпочалась операція «Урожай»

            Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що відповідно до ст. 19¹ , ст. 165 Податкового кодексу України  з травня п.р. на Херсонщині розпочалась операція «Урожай».

            Метою організації зазначеної операції  є упередження схем ухилення від оподаткування сільськогосподарськими товаровиробниками, проведення перевірки дотримання вимог чинного законодавства, яке регулює земельні відносини,  виявлення не облікованих найманих працівників, проведення  інших заходів, спрямованих на детінізацію  відносин в аграрному секторі.

            Особлива увага буде приділена залученню до декларування  та  повноті сплати податків  громадянами, які є власниками  земельних ділянок площею понад 2 га та власними силами  обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу.

            Заходи в ході операції «Урожай» будуть проводитися за участю представників територіальних органів фіскальної служби,  Держгеокадастру, Держслужби з питань  праці, правоохоронних та інших органів виконавчої влади  та місцевого самоврядування. 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень