Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙЖЕСТ З ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Дата: 17.04.2019 08:41
Кількість переглядів: 726

Фото без опису

Земельний пай в оренду – доходи та податки

         Громадяни, які самостійно обробляють земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції (ставка ПДФО - 18 відсотків).

         Крім того, з суми орендної плати за земельну ділянку (пай) стягується також військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

         Нагадаємо: деклараційна кампанія 2019 року, яка триває з 1 січня 2019 року по 01 травня 2019 року, пов’язана з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб вимог Податкового кодексу України.

         Додаткова інформація на субсайті територіальних органів ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі офіційного порталу ДФС у банері “Деклараційна кампанія - 2019” за електронним посиланням: http://kherson.sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2019/informatsiyni-/

 

Спадщина від родичів другого ступеня споріднення не оподатковується

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує мешканців міста, що Законом України від 23.02.2017 №1910-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» внесено зміни до Податкового кодексу України відповідно до яких спадщина, отримана від родичів другого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою.

         Податковим кодексом визначено, що членами сім'ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, баба та дід зі сторони  матері або батька, онуки.

         Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою (пункт 179.4 статті 179 Податкового кодексу України).

         Звертаємо увагу: нульова ставка застосовується до доходів, отриманих платником податків у вигляді спадщини починаючи з 2017 року.

         Більш детальна інформація на головній сторінці субсайту територіальних органів ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі офіційного порталу ДФС у спеціальному банері “Деклараційна кампанія - 2019” за електронним посиланням: http://kherson.sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2019/informatsiyni-/

  • якісне заповнення платіжних документів - збереже ваші гаманці

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу платників податків на невірне заповнення платіжних документів (рахунки, персональні дані, призначення платежу) під час розрахунків з бюджетом. Така неуважність суб’єктів господарювання часто призводить до непорозумінь в частині нарахування штрафних санкцій та надходження сплачених податків до категорії нез’ясованих платежів.

         З метою уникнення помилок під час розрахунків з бюджетом необхідно перевіряти реквізити рахунків на сайті або безпосередньо в Центрі обслуговування платників податків за місцем реєстрації, ваші особові дані, призначення платежу тощо. У разі виникнення питань звертайтесь до ЦОП Чаплинської державної податкової інспекції Новокаховського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі  за адресою: смт. Чаплинка, вул. Паркова, 3 або за тел. 2-11-32.

         Тож слід пам’ятати таке.

         1. Відповідно до частини п'ятої ст. 45 Бюджетного кодексу України податки і збори визнаються зарахованими до державного бюджету з дня зарахування коштів на єдиний казначейський рахунок державного бюджету України.

         Якщо платник податків в банківському платіжному документі на сплату податкового зобов’язання зазначив неправильний код бюджетної класифікації, то кошти не надійдуть до відповідного рахунку, а сума податку не буде вважатися сплаченою. Коли помилку виявили й повторно перерахували податковий платіж на рахунок з правильними реквізитами до завершення граничного терміну сплати податкових зобов’язань – штрафні санкції та пеня не застосовуються. А коли термін сплати податкових зобов’язань вже минув, то за порушення правил сплати (перерахування) податків платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу від 10 до 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

         Також, після закінчення строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

         2. Якщо платника податків із податковим номером, що визначений інформаційною системою з платіжного документа, не знайдено серед платників податків, що перебувають на обліку в органі ДФС, сума розрахункового документа розноситься до інтегрованої карти платника (далі – ІКП) зі спеціальним кодом «Платежі до з'ясування» (Порядок ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.2016 № 422).

         У разі відсутності платежів в інтегрованій картці платника суб’єкту господарювання необхідно написати заяву на повернення коштів, які пішли не за призначенням з обов’язковим документальним підтвердженням факту сплати.

         Оскільки повернення здійснюється не раніше 20-ти денного терміну після отримання заяви, з метою уникнення штрафних санкцій, доцільно здійснити оплату за правильними реквізитами, а потім чекати повернення.

         З реквізитами рахунків для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів Херсонщини можна ознайомитися в режимі онлайн на субсайті територіальних органів ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням: http://kherson.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

  • прийняла на роботу нового працівника: як повідомити ДФС

         Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається фізичною особою-підприємцем до територіальних органів ДФС за місцем обліку його як платника ЄСВ за формою згідно з додатком, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором, а саме:

         - засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

         - на паперових носіях разом із копією в електронній формі;

         - на паперових носіях, якщо трудові договори укладено з п’ятьма особами.

         Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників і реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08.07.2010 № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

 

  • неподання фізичною особою декларації про доходи передбачена адміністративна відповідальність

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2018 році.

         Статтею 164¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненнями (далі – КУаП) передбачено, що неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про майновий стан і доходи (далі – декларація про доходи) чи включення до такої декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку,

         - тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

         Дії, передбачені частиною першою ст. 164¹ КУаП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення,

         - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

         Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (у т.ч. при реалізації права на податкову знижку).

         Слід зазначити, що п. 5 підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної п.п 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ для відповідного року.

         Звертаємо увагу, що кінцевий строк подачі декларації про доходи громадянами, які отримали доходи у 2018 році, – 02.05.2019.

 

  • який спосіб громадяни подають декларацію про майновий стан і доходи

         Платник податку може подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік  (далі – податкова декларація) за власним вибором одним із таких трьох способів, а саме:

         - особисто або уповноваженою на це особою;

         - надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

         - засобами електронного зв’язку в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДФС «Електронний кабінет» за посиланням http://cabinet.sfs.gov.ua з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

         Також, громадяни мають змогу звернутися для отримання індивідуальної  консультації до Центрів обслуговування платників ДФС області за місцем реєстрації щодо заповнення річної податкової декларації та безоплатно отримати бланки податкової декларації.

         Необхідно пам’ятати, що:

         - у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації;

         - у разі подання податкової декларації в електронній формі, її необхідно надіслати не пізніше закінчення останньої години того дня,  коли закінчується граничний строк.   

         Податкова декларація за 2018 рік подається громадянами до 02.05.2019, а громадянами, які мають право на податкову знижку, - по 31.12.2019 включно.

         Більш детальна інформація на головній сторінці субсайту територіальних органів ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі офіційного порталу ДФС у спеціальному банері “Деклараційна кампанія - 2019” за електронним посиланням: http://kherson.sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2019/informatsiyni-/367316.html

 

  • по єдиному внеску у 2019 році

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що у зв’язку із збільшенням з 1 січня 2019 року розміру мінімальної заробітної плати
до 4173,00 грн., змінились розміри мінімального страхового внеску (з 1 січня 2019 року — 918,06 грн.) та максимального страхового внеску
(з 1 січня 2019 року — 13 770,90 грн.) на місяць.

         З 2019 року єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) встановлено у розмірі 8,41 відс. до визначеної бази нарахування внеску для найманих осіб з інвалідністю, які працюють у фізичних осіб - підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування. Такий розмір ЄСВ встановлено новою редакцією до част.13 ст.8 Закону України від 08.07.2010 №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

         Нагадуємо, що нарахування ЄСВ у розмірі 8,41 відс. розпочинається з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки до акта огляду в МСЕК) та закінчується датою припинення інвалідності на підставі рішення даної комісії.

 

  • авто на газ – отримайте податкову знижку

         Фізичні особи - власники транспортного засобу, які переобладнали свої авто під біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива), можуть отримати часткову компенсацію своїх витрат у вигляді податкової знижки.

         Для цього необхідно подати до державної податкової інспекції за місцем проживання Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік (далі - Декларація), а також сертифікат відповідності для транспортного засобу та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

         Крім того, платник податків, який має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, подає до органів ДФС відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця. У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

         Процедура переобладнання транспортних засобів, зокрема, для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, встановлена Порядком переобладнання транспортних засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2010 № 607 «Про затвердження Порядку переобладнання транспортних засобів», із змінами та доповненнями (далі - Порядок).

         Платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу. При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

            Звертаємо увагу, що граничний термін подання Декларації для реалізації права на податкову знижку за 2018 рік - 31 грудня 2019 року. Право на отримання податкової знижки у 2019 році щодо витрат, понесених у 2018 році, на наступний рік не переноситься. https://www.facebook.com/sfs.kherson/

Наявність у платника податків боргу з податків та зборів призводить до анулювання реєстрації платника єдиного податку

Фахівці Чаплинської державної податкової інспекції Новокаховського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертають увагу платників єдиного податку на те, що з набранням чинності з 01.01.2017 Закону України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», було внесено деякі зміни до окремих норм застосування спрощеної  системи оподаткування, зокрема до пп. 291.5.8 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, згідно з пп. 291.5.8 п. 291.5 ст. 291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп платники податків, (а не суб’єкти господарювання, згідно норми ПКУ, в  редакції що діяла до 01.01.2017), які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Отже, наявність у платника податків податкового боргу з податків та зборів, крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), за якими визначені податкові зобов’язання такій особі, в тому числі, і як не суб’єкту господарювання, є підставою для прийняття рішення про відмову у реєстрації платником єдиного податку за умови відповідності суб’єкта господарювання вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ.

Відповідно до п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

- подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ — в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

- припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем відповідно до закону — в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

- у випадках, визначених пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.

Так, у пп. 8 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу зазначено, що у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених цим Кодексом, в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Згідно з п. 299.11 ст. 299 Податкового кодексу у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої — третьої груп вимог, встановлених главою 1 розділу XIV цього Кодексу, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої — третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Тож, шановні платники єдиного податку, у випадку наявності у Вас податкового боргу по податкам та зборам (крім ЄСВ) – віднайдіть можливість найшвидше його сплатити, тому що реєстрація платника єдиного податку буде анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу (п. 299.10 ст. 299 ПКУ).

Враховуючи викладене та з метою уникнення непорозумінь з боку платників в частині анулювання свідоцтва платника єдиного податку, працівники Чаплинської державної податкової інспекції запрошують до Центру обслуговування платників (смт. Чаплина, вул. Паркова, 3) для проведення звірки по сплаченим податкам та зборам.

 

 

ОГОЛОШЕННЯ!

Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі запрошує на співбесіду осіб, які бажають навчатися на денній формі навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за напрямом підготовки «Право» на Факультеті підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Університету державної фіскальної служби України у 2019 році (Київська область, м. Ірпінь).

Абітурієнти надають сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти з:

  • української мови і літератури,
  • історії України,
  • математики або іноземної мови.

За довідками звертатися до управління по роботі з персоналом ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі не пізніше 10 червня 2019 року за адресою: м. Херсон, пр. Ушакова, 75, к.218, тел. 42-76-54.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень