Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СХЕМИ УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ЄДИНОГО СОЦІАЛЬНОГО ВНЕСКУ: ЗАРПЛАТА ПОНАД МАКСИМАЛЬНО ОПОДАТКОВАНИЙ ДОХІД, АБО ОДИН ПРАЦІВНИК У БАГАТЬОХ РОБОТОДАВЦІВ БЕЗ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ

Дата: 08.02.2019 16:10
Кількість переглядів: 692

Питання детінізації зайнятості населення, дотримання роботодавцями законодавства щодо сплати єдиного соціального внеску та  забезпечення соціального захисту прав працюючих знаходиться на постійному контролі головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області.

     Для  визначення зон ризиків «тінізації» зайнятості та оплати праці фахівцями головного управління за даними звітності платників проводиться моніторинг чисельності працівників та  нарахованої заробітної плати. В результаті проведеного аналізу встановлено цікаві  випадки з точки зору економічної доцільності, соціальної справедливості та дотримання законодавства про працю, коли керівники та бухгалтера  підприємств отримують заробітну плату в сотні разів більше ніж середня зарплата решти персоналу.

  Так, наприклад, на одному з підприємств м. Херсона, яке займається вирощуванням зернових та бобових культур із чисельністю майже 500 застрахованих осіб, зарплата 9 працівників по  2,2 млн грн кожному, 2-х - по 1,5 млн грн. Разом з цим, більшість найманих працівників одержують зарплату в межах мінімальної. Інше підприємство з виробництва олії та тваринних жирів: зарплатакерівника 278 тис. грн щомісяця, а середня заробітна плата решти персоналу - 3800 грн. На підприємстві, яке займається механічним обробленням металевих виробів, зарплата керівника  складає  1,5 млн грн, середня зарплата інших працівників - 5120 грн.

  Загалом тільки по Херсонській області у березні поточного року 139 осіб отримали заробітки понад максимально оподаткований дохід, з якого  розрахункові втрати перевищили 1,5 млн грн єдиного внеску на місяць.   Водночас, 15,6% працівникам із загальної чисельності працюючих в області, за яких роботодавці сплачують єдиний внесок, нараховано зарплату нижче встановленого законодавством мінімуму (до 3723 грн)  та  11,7% осіб - на рівні мінімального розміру.

  Ще однією із різноманіття «схем» ухилення від сплати єдиного внеску є  працевлаштування громадян за сумісництвом у декількох роботодавців без основного місця роботи. Так, наприклад, по звітах за січень поточного року встановлено 14 осіб, які працювали за сумісництвом у 5 і більше страхувальників та отримували заробітну плату менше мінімальної у кожного. Зокрема, громадянка працювала у 7 суб’єктів господарювання, отримувала в кожного з них зарплату 1300 грн. При цьому жоден роботодавець не зазначив наявність трудової книжки, а отже не здійснив доплату до мінімального розміру (мін. розмір ЄСВ - 819,06 грн).

   За аналізом щомісячної звітності здійснюється регулярний інформаційний обмін між всіма зацікавленими державними структурами по роботодавцях, де вбачаються порушення законодавства при нарахуванні заробітної плати, для проведення відповідних заходів.

   За результатами аналітично-моніторингових досліджень органами Пенсійного фонду  2017 році  та у січні-квітні  поточного року направлено  до фіскальної служби в області інформацію по 564 страхувальниках,  до Головного управління Держпраці  -  по 1481 роботодавцю.

   За матеріалами  Пенсійного фонду в області  інспекторами праці за 5 місяців поточного року проведено 77 перевірок,  у 81% платників виявлено порушення трудового законодавства, відновлено страхові права 379 найманих працівників, застосовано 33,0 тис. грн штрафних санкцій, на 9 посадових осіб складено протоколи про адміністративні правопорушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень