Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ХРЕСТІВСЬКА ОТГ НАЛАШТОВАНА РОЗШИРЯТИ ШКОЛУ

Дата: 22.01.2019 10:58
Кількість переглядів: 569

       Фото без опису

Сільська об’єднана громада – одна з тих, що майже повністю розділили Чаплинський район на ОТГ, на старті нового бюджетного року заклопотана питаннями забезпеченості свого функціонування та розвитку. Фінансові можливості ОТГ дозволяють розраховувати на реалізацію нових програм та проектів в усіх 5 селах громади. Щоправда не вселяють оптимізму розміри цьогорічної додаткової дотації – її обсяги скоротилися на 775 тис. грн., зазначає голова ОТГ Олексій Троян. Перехід деяких суб’єктів підприємництва на загальну систему оподаткування теж вніс свої корективи в прогнозовані обсяги наповнення місцевого бюджету. 22 грудня Хрестівська ОТГ отримала в своє розпорядження землі за межами населених пунктів. Сьогодні ця перевага децентралізації дає можливість не тільки розпоряджатися важливим ресурсом, а й нарощувати доходи місцевого бюджету за рахунок здачі землі в оренду та завдяки контролю за ефективним її використанням.

      Серед незаперечних успіхів громади – реалізація програми із забезпечення пільгового проїзду жителів, програм «Ветеран», «Освіта» та інших. У новому році тут готові до втілення програм розвитку громади, вивчають перспективи залучення проектних коштів та комплексного розвитку освітньої мережі, яка тут повністю збережена та повноцінно працює. Демографічна криза громаду не зачепила. На території ОТГ проживає чимало багатодітних сімей, зокрема, турків-месхетинців. Відтак усі заклади загальної середньої освіти не відчувають проблем малокомплектності класів, як і 5 дитсадків, де функціонує по 2–3 групи дошкільнят. Сьогодні в ОТГ шукають можливості не тільки як ліквідувати черги в дошкільні заклади. В адміністративному центрі громади виникла навіть гостра потреба добудовувати загальноосвітню школу, якій не вистачає класних кімнат, зокрема, для розширення початкової школи.

 

Тут активно розвивається й позашкільна робота – 18 гуртків та секцій виховують творчо обдаровану та талановиту молодь, спортивні надії громади. Кожна школа ОТГ зорієнтована на різні профілі навчання – туризм, спорт, поглиблену профорієнтацію (аграрна сфера). Є наміри розширювати й сільський будинок культури. Тому в ОТГ перейнялися комплексним аналізом використання нерухомості в усіх селах, що належить громаді. Сьогодні в ОТГ готові відкрити свій центр ПСМД, однак знов-таки бракує приміщень, зазначає заступник сільського голови Ірина Наумова.

Благо, що в об’єднаній громаді чітко відпрацьована злагоджена робота депутатського корпусу – він пропорційно представляє всі населені пункти та націлений виключно на конструктив. Має ОТГ і 4 комунальні підприємства. Зараз тут нарощують їх технічне оснащення. Придбала громада й мікроавтобус за 1,3 млн. грн. для організації внутрішніх перевезень. Триває ремонт вуличного покриття в населених пунктах. На жаль, стан доріг між селами (здебільшого регіонального значення), має жахливий вигляд, над чим ще належатиме плідно попрацювати. Частково цю проблему тут вдається вирішувати із залученням коштів обласного бюджету. 

Джерело: https://newday.kherson.ua/hrestivska-otg-nalashtovana-rozshiryati-shkolu/ 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень