Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПЛЮСИ ОФІЦІЙНОГО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ТА МІНУСИ ОТРИМАННЯ НЕЛЕГАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Дата: 24.09.2018 08:20
Кількість переглядів: 824

   

     Заробітна плата  не лише поєднує інтереси працівників, роботодавців та держави, а й  безпосередньо впливає на рівень життя населення. Водночас, на сьогодні роботодавці пропонують два види оплати праці, один з них  — офіційний, де оформлений найманий працівник має державний захист від незаконного звільнення, безпечні здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, страховий стаж та можливість при досягненні  пенсійного віку мати гідне пенсійне забезпечення.   Другий  - це заробітна плата в  “конверті”, де роботодавці, уникаючи сплати податків та внесків  до пенсійного,  державного та місцевого бюджетів, позбавляють працівників соціального захисту, а саме: оплати лікарняних, відпусток, зарахування періоду роботи до страхового стажу, інших пільг, серед яких нарахування субсидій за оплату житлово-комунальних послуг.

   За даними статистики середньомісячна заробітна плата у 1 кварталі поточного року по Херсонській області склала 6289 грн, яка  є нижчою за  показник по Україні (7974 грн). Це спонукало головне управлінням Пенсійного фонду України в області до проведення детального аналізу середнього рівня зарплати на ринку праці в розрізі суб’єктів господарювання по окремих галузях  державного та приватного сектору економіки.

      Як приклад,  суб’єкти господарювання, які  здійснюють діяльність у сфері торгівлі. За даними звітності платників у березні поточного року середня заробітна плата по цій галузі склала 4433 грн, що на 30% нижче  середньобласного показника. Із загальної кількості суб’єктів господарювання, які використовували працю найманих працівників у сфері торгівлі, нижче середньо галузевого показника  нарахували зарплату своїм працівникам  93% платників, з яких 35% -  нижче мінімально встановленого законодавством рівня.

     У сфері транспортних перевезень середня зарплата у березні поточного року складала 4663 грн, що на  26% нижче  від середньої зарплати по області.  Проведений аналіз  рівня зарплати по 357 суб’єктах господарювання цієї галузі свідчить, що  у 85%  платників заробітна плата нараховується нижче середньо галузевого показника, а 30% - отримують зарплату навіть  нижчу мінімальної (3723 грн).

      Системний моніторинг рівня оплати праці  використовується як механізм контролю за виконанням рішень Уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати. Для заслуховування на відповідних комісіях тих керівників, які нараховують заробітну плату менше мінімального розміру Головним управлінням Фонду в області у поточному році до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, соціальних партнерів  направлено інформацію по 1,6 тис. суб’єктів господарювання. Для проведення контрольно – перевірочних заходів до головного управління Держпраці в області надано інформацію про 982 суб’єктів господарювання.   

     В результаті спільних дій, кількість застрахованих осіб, яким заробітна плата нарахована менше мінімальної, у березні в порівнянні з січнем 2018 року по області  скоротилася на 24% або на 3,9 тис. осіб. 

     Важливо пам’ятати, що розмір пенсії є похідною від розміру легально нарахованої заробітної плати, з якої сплачено  єдиний соціальний внесок, та тривалості страхового стажу і прямо пропорційно впливає на розмір пенсійних виплат в майбутньому.

      Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та страхового стажу.  Тому працюючим громадянам, необхідно подбати про себе вже сьогодні: вимагати від роботодавця офіційного працевлаштування та нарахування заробітної плати у розмірі, що відповідає нормам діючого трудового законодавства.

 

 

Головне управління Пенсійного

фонду  України в Херсонській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень