Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чаплинське відділення Херсонської ОДПІ нагадує!

Дата: 12.06.2018 14:34
Кількість переглядів: 1115

Фото без описуВідповідно до  ст. 287 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Законодавством для фізичних осіб передбачено низку пільг щодо сплати земельного податку.  Зокрема, відповідно до п.281.1 ст.281 Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи.

Для зазначених осіб надаються пільги на одну земельну ділянку кожного виду в межах норм, установлених Земельним кодексом: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;  для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Земельний податок фізичні особи сплачують протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення,  тобто до 29 серпня п. р.

Громадяни, власники земельних ділянок, мають право звернутись до   податкової інспекції за місцем розташування земельної ділянки для  проведення звірки  з контролюючим  органом   , у випадку :

-      якщо податкове пові­домлення-рішення громадянин не отримав;

-      в поточному році  набуто право власності на земельну ділянку;

-     зміни розміру площі земельної ділянки (розбіжність даних), що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

-      набуття права на користування пільгою із сплати податку;

-      невідповідності розміру  ставки податку та  нарахованої суми податку.

Звертаємо увагу платників податків, що для проведення звірки з  контролюючим органом необхідним є наявність  оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою тощо .

            Відкладати сплату земельного податку до останнього дня не варто, адже з наступного дня граничного строку діючим законодавством передбачено застосування штрафних санкцій: у разі затримки сплати податку до 30 днів – 10%, більше 30 днів – 20% від суми податкового боргу.

Сплата податку на нерухоме майно,

 відмінне від земельної ділянки у 2017 році.

            Заступник  начальника-начальник Чаплинського відділення Хероснької ОДПІ Добрянська О.А.,  звернула увагу, що  цього року платники податку –  фізичні особи у 2017 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2016 рік, за ставками та з використанням пільг, які застосовувались при розрахунку податку минулого року. До 1 липня 2017 року за місцем  податкової адреси (місцем реєстрації) платників податків направлено податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку –   до 29 серпня п. р.

             Відповідальність  встановлена пунктом 126.1 Податкового кодексу, згідно якого за несвоєчасну сплату податку на нерухомість платнику податків загрожує:

Штраф в розмірі 10% від суми погашеного податкового боргу – при затримці до 30 календарних днів,  20%   – при затримці більше 30 календарних днів.

Платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зокрема, фізичні особи, які є власниками об'єктів житлової або нежитлової нерухомості, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об'єктів житлової нерухомості, розміру загальної площі, права на користування пільгою із сплати податку, розміру ставки податку та нарахованої суми податку. Заява подається до податкового органу за місцем реєстрації.

         За інформацією та додатковими консультаціями просимо звертатись за телефоном 3-17-38, або до Чаплинського  відділення за адресою смт. Чаплинка, вул. Паркова ,3

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень