Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО БЕЗПЕЧНОГО ВИКОРИСТАННЯ ГАЗУ В ПОБУТІ

Дата: 21.03.2018 10:51
Кількість переглядів: 816

     Останнім часом як в Україні так і на території Херсонської області почастішали нещасні випадки та аварії, пов’язані з використанням природного газу в побуті.

        Природний газ - один із найнадійніших та економних видів палива. Але слід враховувати, що природний газ має небезпечні властивості. При з’єднанні природного газу з повітрям утворюється вибухопожежонебезпечна суміш. Крім того, при неповному згорянні газу утворюється окис вуглецю (чадний газ), який є смертельно небезпечним для людини.

        20 лютого 2016 року в м. Нова Каховка в квартирі на третьому поверсі 5-ти поверхового житлового будинку внаслідок того, що в коаксіальній трубі опалювального котла птахи влаштували гніздо. Під час роботи цього котла димові гази, у складі якого був і чадний газ, потрапили до приміщення квартири, двоє мешканців отруїлись чадним газом,

      06 листопада 2017 року в смт Каланчак у приватному будинку внаслідок вибуху з подальшою пожежою зруйновано значку частину будинку та постраждав його мешканець. Причиною аварії стало потрапляння природного газу через несправність газової плити до житлового приміщення та самовільне перекриття вентиляційного каналу.

      18 грудня 2017 року в смт Антонівка м. Херсон у приватному житловому будинку двоє мешканців отруїлись чадним газом, при цьому один смертельно. Причиною настання нещасного випадку стала несправна газова колонка. До того ж власник будинку, для «збереження тепла», знімав димовідвідну трубу з патрубка цієї газової колонки та перекривав отвір димоходу газетою. Отвір витяжної вентиляції у приміщенні кухні, де була встановлена газова колонка, власник повністю перекрив ганчір’ям.

     11 січня 2018 року у м. Олещки в приватному житловому будинку стався вибух природного газу, при цьому була частково зруйнована прибудова до цього житлового будинку. На щастя, під час вибуху ніхто не постраждав. Причиною аварії став витік природного газу з відкритого отвору внутрішнього газопроводу внаслідок того, що мешканцями будинку були самовільно демонтовані та переустановлені газові прилади.

    В усіх наведених випадках власники самовільно демонтували сигналізатори загазованості, які були встановлені у відповідності з проектами.

Основними причинами настання нещасних випадків та аварій є:

  • не проведення технічного обслуговування газового обладнання;
  • експлуатація несправного газового обладнання та порушення правил безпеки при користуванні газовими приладами;
  • самовільне підключення до газопроводів, самовільне перенесення, заміна та ремонт газових приладів;
  • втручання, самовільна перебудова внутрішньо-будинкових систем газопостачання, димових та вентиляційних каналів;
  • не проведення періодичних обстежень та чищення димоходів та повітропроводів;
  • експлуатація несправних сигналізаторів загазованості та порушення правил безпеки при їх експлуатації.

    Окрім цього, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від ї3.07.2016 року № 442 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» втратили чинність нормативні документи, які зобов'язували газорозподільні підприємства здійснювати безоплатне проведення планово-технічного обслуговування внутрішньо-будинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення.

   Правилами безпеки систем газопостачання, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 20 і 5 року № 285, визначено, що власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України та вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання. З цією метою він зобов’язаний:

  • утримувати внутрішньо-будинкові системи газопостачання у належному технічному стані і забезпечити безпечне використовування газопроводів та газових приладів;
  • забезпечити умови для технічного обслуговування газопроводів (внутрішніх і зовнішніх) і газового обладнання житлових будинків відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах;
  • забезпечити безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових та вентиляційних каналів житлових будинків;
  • утримувати у належному стані підвали, технічні коридори і підпілля, забезпечувати постійне підтримання в робочому стані їх електроосвітлення і вентиляцію;
  • утримувати в належному стані ущільнення вводів-виводів підземних комунікацій в підвалах будинків, а також місць перетинів газопроводами елементів будівель;
  • своєчасно перевіряти стан і у разі потреби проводити ремонт систем урівняння потенціалів усіх металевих комунікацій (у тому числі і газових) всередині будівлі та перевіряти системи захисного заземлення змонтованого в будівлі обладнання, яке підключено одночасно до газової та електричної мережі;
  • забезпечити безпечну експлуатацію та технічне обслуговування сигналізаторів загазованості (якщо такі встановлені) в квартирах та в підвалах.

    Викликає занепокоєння той факт, що переважна кількість власників (балансоутримувачів та/або орендарів (наймачів)) газових мереж внутрішнього газопостачання житлових будинків (у тому числі і багатоквартирних будинків) на сьогоднішній день не уклали договори на технічне обслуговування вищезазначених газових мереж та як наслідок технічне обслуговування не проводиться.

     Перелік суб’єктів господарювання, які мають право виконувати роботи з обслуговування систем газопостачання та газового обладнання споживачів у Херсонській області можна переглянути на нашій офіційній сторінці У Facebоок, а також - на офіційному веб-сайті Головного управління Держпраці у Херсонській області.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень