Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР: ТРАДИЦІЇ,ЗВИЧАЇ, ЦІКАВІ ФАКТИ

Дата: 29.04.2021 08:33
Кількість переглядів: 3543

   За три дні до Великодня, 29 квітня 2021 року, православні християни відзначають один з найважливіших днів Страсного тижня - Великий четвер, або, як його ще називають у народі, Чистий четвер. У цей день згадується Таємна вечеря, на якій Ісус Христос встановив таїнство Євхаристії і омив ноги своїм учням.

Перші християни збиралися в цей день на таїнство причастя. У четвертому столітті в храмах стали здійснювати спеціальні служби.

Які традиції

У давнину в цей день милися в лазні, готуючись до зустрічі Великодня, звідкіля й пішла друга назва Великого четверга. Також до сходу сонця селяни намагалися вмитися колодязною водою. Вони вірили, що вода в цей період має цілющі властивості.

Таким чином відтворюється один з найяскравіших епізодів Євангелія. Так, перед Таємною вечерею Христос разом з апостолами повинні були за східним звичаєм умити себе, щоб сісти за трапезний стіл. Зазвичай, цей обов'язок був на слугах, але тоді в цій ролі виступив сам Господь.

Фото без опису

Крім того, у Великий четвер закінчували фарбувати яйця і пекти паски. Водночас, як радять священники, прибирання вдома краще зробити напередодні, або в суботу.

Які обряди

Найважливішим обрядом у четвер перед Великоднем є очищення: винести сміття з хати, позбавитись від усього старого, перебрати речі. Наприклад, у 19 столітті селяни прибирали все, щоб житло набуло скромний вигляд.

По цьому дню визначали, чи буде благополуччя у сім'ї весь рік. Вночі з четверга на п'ятницю раніше в будинках запалювали "страсну" свічку, окропляли вхід в житло святою водою, а також вішали на двері гілки ялини або ялівцю. Люди вірили, що це вбереже їх будинок від нещасть.

 

Фото без опису

Чистий четвер: 12 цікавих фактів, які потрібно знати:

1. Певної дати святкування Чистого четверга немає. Все залежить від Пасхи, дату святкування якої визначають за допомогою місячного календаря. Так, в 2019 році Великий четвер випадає на 25 квітня.

2. У біблійній історії сказано, що саме в четвер Ісус зібрав усіх своїх учнів на Тайну вечерю. Христос обмив ноги своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові і смиренності. А після того Ісус сказав своїм учням, що найближчим часом хтось із них зрадить свого вчителя. Таким чином Спаситель передбачив зраду Іуди Іскаріота, який в ніч з четверга на п'ятницю продав Ісуса за 30 срібних монет.

Фото без опису

3. У Чистий четвер потрібно викупатися до світанку - в цей час вода набуває особливих цілющих властивостей. За віруваннями, так людина отримує можливість очиститися від негативної енергії і гріхів.

4. Після купання потрібно йти до церкви на сповідь і причастя. Однак пам'ятайте, що причащатися, згідно з церковними правилами, можуть тільки ті віряни, які тримають піст.

Фото без опису

5. Чистий четвер - час ретельного прибирання. За віруваннями, це допоможе знайти давно втрачені речі. В цей день краще без будь-якого жалю позбутися непотрібних мотлоху - у такий спосіб піде і весь негатив, що накопичився за цілий рік.

6. У Чистий четвер прийнято проводити особливий ритуал: перерахуйте всі свої грошові заощадження тричі - на світанку, опівдні і після заходу сонця. Вважається, так можна привернути удачу і щастя, а ваші кількість грошей протягом наступного року будуть тільки збільшуватися.

7. Щоб захистити себе від негативу і пристріту, покладіть в посудину з водою кілька срібних прикрас, а вранці вмийтеся цією водою.

8. Ще з часів Стародавньої Русі в Чистий четвер люди готували особливу сіль, яка виконувала функцію оберега і помічника в різних починаннях. Для цього потрібно взяти кухонну сіль, змішати з житнім борошном, потім покласти суміш на сковороду і смажити до появи коричневого відтінку.

Фото без опису

9. Щоб дізнатися про своє майбутнє, вранці у Чистий четвер насамперед потрібно виглянути у вікно: якщо побачили собаку або дорослого чоловіка, то це на щастя і благополуччя, а якщо стареньку людину - чекай біди.

10. Всі роботи по дому потрібно обов'язково закінчити в четвер. Після цього займатися важкою працею категорично заборонено. Вважається, що в цей день не можна давати в борг, щоб не позбутися удачі і здоров'я. А от якщо не прибрати свій будинок в Чистий четвер, то весь рік проведете в бруді і сварках.

Фото без опису

11. Заборонено приступати до приготування великодніх пасок, поки будинок не буде прибраний. У цей день прийнято згадувати страждання, які довелося пережити Ісусові. Тож будь-які застілля і гуляння категорично заборонені.

12. У Чистий четвер категорично забороняється сваритися і лаятися. Вважається, що вся негативна енергія повертається з подвоєною силою.

Джерело: https://apostrophe.ua/ua/news/society/culture/2021-04-29/chistyiy-chetverg-2021-istoriya-i-glavnyie-traditsii/230434


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень