Хрестівська сільська військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК ЗБЕРЕГТИ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ`Я ПІД ЧАС ЕПІДЕМІЙ. ПОРАДИ ПСИХОЛОГА

Дата: 23.03.2020 11:37
Кількість переглядів: 1035

З метою запобігання поширенню коронавірусу (COVID-19) українців переводять на дистанційну роботу та навчання. На хвилі тривоги люди буквально атакують аптеки та супермаркети. Експерти намагаються донести інформацію: не варто панікувати! Проте не дуже успішно. То як не втратити здорового глузду в період пандемії?

Оскільки головна рекомендація для всіх – самоізоляція, обмеження контактів з людьми, необхідно прискіпливіше планувати всі свої «візити» в соціум, щоб зайвий раз не зіткнутися з потенційними носіями вірусу. Тим, хто чхає або кашляє в громадському транспорті, варто пам’ятати правила етикету – обов’язково прикриватися. А їх супутникам не треба різко реагувати, необхідно ставитись один до одного з повагою. Щодо магазинів, намагайтеся не піддаватися панічним настроям. Краще заздалегідь скласти список необхідних товарів та суворо його дотримуватись. Не треба зайвий раз з’являтися в місцях масових скупчень, так як і збиратися великими компаніями. Набираймося сил і перечікуємо цей період!

Дотримуйтесь порад лікарів: частіше мийте руки, одягайте маски в суспільних місцях, в разі поганого самопочуття викликайте лікаря. Замість рукостискань та обіймів можна вигадати інше креативне привітання. Зараз кожен всередині себе повинен ввімкнути турботливого татуся (матусю), котрі можуть попіклуватися про себе і оточуючих. Дотримуйтесь і так званої «медіа гігієни» – отримуйте інформацію лише з достовірних джерел.

Не думати про проблему, яка загрожує життю і здоров’ю, неможливо. Будь-яка ситуація невизначеності викликає тривогу, в результаті якої людина впадає в депресію. Є й такі, хто абстрагується та робить вигляд, що нічого не відбувається. Можна порадити декілька варіантів покращення ситуації. Заблокуйте сайти, звідки постійно надходять негативні новини. Якщо вам цікаво відслідковувати кількість хворих, робіть це один раз на добу, не варто моніторити постійно. Якщо ж нав`язливі думки не покидають, дайте собі трохи часу зануритись у них. Тривога може бути і за межею норми, коли людина відмовляється виходити з дому і виконувати свої соціальні ролі. В такому випадку допоможе лише спеціаліст.

Зараз у кожного з`явилась можливість попіклуватися про своїх близьких, приділити більше уваги спілкуванню з ними. Варто зробити те, на що завжди не вистачало часу: прочитати книгу, переглянути фільми. Напевно, після зими доречно організувати вдома генеральне прибирання і щось обновити. Можна зателефонувати  друзям. Або ж розібратися в собі та поставити нові цілі. Можливо, цей вірус говорить нам, що ми багато чого забули в рутині. Сьогодні час зупинитися і подумати.

Якщо у вас проблеми з самоорганізацією, краще не відхилятися від звичного режиму. Заводити будильник на той же час, що й завжди. Всі важливі справи виконувати в першій половині дня. Не спати до обіду, інакше існує ймовірність скотитися в лінь та безділля. Школярам і студентам не варто відкладати виконання завдань. Треба використовувати час з користю: є час підтягнути предмети, виправити оцінки і набрати додаткові бали.

Коли люди піклуються про себе, про своїх близьких, намагаються дотримуватись всіх правил, вони спільно борються з проблемою. Така відповідальність не дозволить вірусу здолати нас. Наприклад, якщо один ходитиме в масці, це навряд чи допоможе. Наодинці таку глобальну проблему не вирішити.

Пам`ятайте, варто не втрачати оптимізму навіть у найскрутніший час. Адже від негативу нікому краще не стане. Продовжуйте вірити у краще, у позитив.

До речі, психологічна служба Хрестівської ЗОШ І-ІІІ ступенів під час карантину продовжує надавати консультації всім бажаючим учасникам освітнього процесу в on-line режимі. Міцного всім фізичного та психічного здоров’я!

 

Психолог Хрестівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Валентина Кравчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень